Obvestilo

Cerknica – izhodišče vladnega obiska primorsko-notranjske regije

Z delovnim posvetom o cestni infrastrukturi, težavah zaradi divjih zveri, zaščiti vodnih virov in možnostih gospodarskega razvoja v regiji je vlada v Cerknici začela današnji obisk primorsko-notranjske regije. Sogovorniki so največ časa namenili cestni povezavi Postojna-Jelšane, je po zasedanju povedal podpredsednik vlade Matej Tonin. Premierja Janeza Janše zaradi bolezni tokrat ni bilo na terenskem obisku, njegove obveznosti je prevzela državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec.

Kot so zapisali na spletni strani Vlade, je le-ta na obisku v najredkeje poseljeni regiji v državi, kjer na kvadratnem kilometru živi 37 ljudi (državno povprečje je 104), približno 53.400 prebivalcev pa predstavlja 2,5 odstotka vseh prebivalcev Slovenije. Odlikuje jo največji delež delovno aktivnega prebivalstva v Sloveniji – 71,4 odstotka, pri čemer se 41 odstotkov zaposlenih na delo vozi v druge regije. Povprečna bruto plača (1826 evrov), je precej pod državnim povprečjem, kar priča o tem, da v regiji prevladujejo delovno intenzivne panoge.

Pomen vlaganja v enakomeren razvoj vse države

Župan občine Cerknica Marko Rupar je v nagovoru pohvalil delo vladnih služb in njihovo sodelovanje z lokalnimi skupnostmi ter izpostavil, kako pomembno je vlaganje v enakomeren razvoj naše države. Na spletni strani cerkniške občine so zapisali, da se je župan Rupar sestal z ministrom za javno upravo Boštjanom Koritnikom, z ministrom za finance mag. Andrejem Šircljem sta obiskala podjetje ebm papst Slovenija iz Podskrajnika, minister Šircelj si je ogledal še Center za obiskovalce na Dolenjem Jezeru, podjetje Lingva pa si je ogledal minister Mark Boris Andrijanič iz Službe vlade za digitalno preobrazbo.

Ključna infrastrukturna vprašanja

V šestih občinah (Loška dolina, Bloke, Cerknica, Postojna, Pivka in Ilirska Bistrica) so se na obisk vlade pripravili z oblikovanjem seznama aktualnih tematik, o katerih želijo spregovoriti s posameznimi predstavniki vlade. Med ključnimi temami so obnova cestne infrastrukture in že omenjena gradnja hitre ceste Postojna–Jelšane, gradnja kolesarskih poti, turistični razvoj ter nove gospodarske pobude.

Uredništvo NzN

Foto: Tine Šubic

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja