Obvestilo

Cerknica: najvišje občinsko priznanje letos Maksu Ipavcu

Ob občinskem prazniku, ki ga ki ga v Cerknici od leta 2004 obeležujejo v spomin na vseslovenski tabor 12. junija 1870, so včeraj v Kulturnem domu Cerknica podelili občinska priznanja. Najvišje, priznanje 12. junij, je prejel duhovnik Maks Ipavec.

 Od leta 1982 do 1987. je bil Ipavec župnik v Begunjah pri Cerknici. Do leta 2006 je hodil po poteh župnije Ribnica na Dolenjskem in župnije Velike Poljane. Leta 2006 ga je nadškof Alojz Uran ponovno postavil za župnika v Begunjah pri Cerknici. V letih od 2013 do 2021 je bil celo dekan cerkniške dekanije.

Poleg rednega dušnopastirskega dela pa je Maks Ipavec povezan tudi z umetnostjo. Občasno piše za katoliške časnike Leta 2008 sta skupaj z Marijanom Rafaelom Lobodo napisala tudi knjigo Menišija v znamenju nove kapele apostola Petra. S svojim literarnim delovanjem Menišijo predstavlja širši javnosti. Pisal je tudi o znamenitih Meniševcih: Josipu Debevcu (prevod Dantejeve Božanske komedije), slikarju Maksimu Gaspariju, glasbeniku Janez Kranjcu …

Maks Ipavec si prizadeva za ohranitev in popularizacijo naše skupne kulturne dediščine, je aktiven literat, velik domoljub in predan svojemu duhovniškemu poklicu. Kot tak tudi javno deluje. Je graditelj mostov med različno mislečimi sokrajani. Dobro sodeluje z občinskimi institucijami, je aktiven v društvenem in vaškem življenju, je vedno pozitiven in dobrovoljen.

Na prireditvi so podelili tudi bronaste taborske znake, ki so ga prejeli Dragica Udovič, katere nenehna pripravljenost na nove izzive in predanost delu jo uvrščata med nepogrešljive člene organizacije Rdečega križa. Margareta Pakiž za promocijo in dobro ime cerkniškega taborništva v občini in širše  ter Mozaična sekcija Kulturnega društva Rak Rakek.

Srebrni bronasti znak sta prejela Božidar Strman – Mišo, ki velja za enega od ustanovnih članov Društva notranjskih kulturnikov Krpan Cerknica, ki je nastalo leta 1990 kot strokovno združenje samostojnih kulturnih delavcev ter posameznikov, ki se poklicno ukvarjajo s kulturno-umetniško dejavnostjo, in Matevž Zakrajšek za promocijo in zasluge na področju taborništva in godbeništva.

Prejemnika zlatega taborskega znaka pa sta Herman Pivk, ki deluje na področju vizualnega umetniškega ustvarjanja kot samostojni fotograf z izrazito avtorsko noto ter je eden najprepoznavnejših notranjskih umetnikov in pomemben promotor notranjske kulture doma in v tujini, in Notranjsko domoljubno društvo general Maister Unec.

Slavnostno sejo cerkniškega občinskega sveta je domačin Miha Nahtigal odel z interpretacijo Legende o Cerkniškem jezeru. Režijo, scenografijo, glasbo in libreto je pripravil domačin Miha Nahtigal. Legendo je zastavil kot glasbeno pripoved v šestih slikah. Prve štiri so igrane s pantomimo, plesom, besedilo pa govori napovedovalec. Šele v 5. in 6. sliki, ko se v zgodbi zgodi prelom, je pevcema dovoljeno zapeti. Glasba odseva vzdušje in karakterne značilnosti oseb z uporabo tem in leitmotivov. Različni, včasih skrajno kontrastni kompozicijski prijemi pa le-te obarvajo z različnimi asociacijami, ki se nam vzbudijo ob poslušanju. Večno aktualna in že velikokrat povedana zgodba o prepovedani ljubezni je tokrat vstavljena v slovenski, Notranjski prostor. Rdeča nit, ki povezuje vse skladbe, je ljubezen.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Tine Šubic

 

Ne spreglejte

ebm-papst Slovenija: v četrto desetletje z novimi poslovnimi prostori

Podjetje ebm-papst Slovenija, ki je največji delodajalec na Notranjskem, je včeraj v Podskrajniku v počastitev …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja