Obvestilo

Cerknica: nova kolesarska steza – korak k boljši mobilnosti

Cerkniški župan Marko Rupar je z direktorjem podjetja Ginex International mag. Primožem Uletom danes podpisal pogodbo za gradnjo hodnika in kolesarske steze Cerknica-Dolenje Jezero.  Gre za projekt, ki bo prispeval tako k večji varnosti kot tudi k boljši mobilnosti v občini Cerknica. Kmalu tudi kolesarska povezava Grahovega in Bločic.

Prizadevanja za izgradnjo kolesarske steze na omenjeni relaciji so stara že več kot desetletje. Občina je že leta 2008 začela dogovore o odkupu zemljišč, jih končala julija 2018, v letu 2020 pa je vse odkupe tudi realizirala.

Projekt »Izgradnja hodnika in kolesarske steze Cerknica–Dolenje Jezero« vključuje izgradnjo kolesarske poti in hodnika za pešce na relaciji Cerknica–Dolenje Jezero v skupni dolžini 1.393 m s pripadajočimi objekti. Na obeh koncih planirane poti je treba za zagotovitev varnosti pri souporabi skupnih prometnih površin za motorna vozila in kolesarje izvesti vse potrebne ureditve za umirjanje prometa. Na trasi kolesarske poti se bo izvedla tudi rekonstrukcija vodovodnega omrežja.

Skupna predvidena višina sredstev za projekt znaša 835.000 evrov; od tega bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 78.783,87 evra, nacionalni javni prispevek iz državnega proračuna pa je 19.695,97 evra. Ostala sredstva bo zagotovila Občina Cerknica iz občinskega proračuna. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020.  Pogodbena vrednost del je 584.513,97 evra, dela bodo končana v štirih mesecih.

Z izgradnjo kolesarske poti bo občina razširila mrežo kolesarskih poti na območju, zagotovila varnost kolesarjev in pešcev, povečala uporabo javnega cestnega potniškega prometa ter promovirala kolesarjenje kot zdrav način življenja.

Kot je povedal župan Marko Rupar, je tik pred podpisom tudi pogodba za gradnjo kolesarske steze med Grahovim in Bločicami, ki jo bo prav tako izvedlo podjetje Ginex. V prid večje varnosti bodo elektronsko povezali tudi parkirišča ob Cerkniškem jezeru, ki bodo v prihodnje plačljiva, v občini pa razmišljajo tudi o uvedbi javnega prevoza.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Tine Šubic

Ne spreglejte

S slikarjem Petrom Lazarevićem med ustvarjalnimi sprehodi in portreti

V Jožefovi galeriji Doma Marije in Marte v Logatcu so sinoči odprli pregledno razstavo slikarja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja