Obvestilo

Cerknica ob kulturnem prazniku v znamenju Gasparija

Osrednjo prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku je v Cerknici zaznamovala 140-letnica rojstva slikarja Maksima Gasparija. Ob bogatem kulturnem programu je bila posebna zahvala namenjena Robertu Kužniku, neumornemu zbiralcu in raziskovalcu Gasparijeve dediščine.

Slikarjeva otroška leta so bila zaznamovana z notranjsko pokrajino, katere lepoto je pil v Selščku, kjer je bil rojen; občina Cerknica se je tako odločila proslaviti umetnikov jubilej. s proglasitvijo leta 2023 za Gasparijevo.

Gasparijeve slike so oživele

Praznovanje se je pravzaprav začelo že s predstavitvijo in izidom obširne knjige Maksim Gaspari – Iz naroda za narod Roberta Kužnika, na predvečer slovenskega kulturnega praznika pa so na občinski proslavi v Kulturnem domu Cerknica Gasparijeve slike svojevrstno oživele.

Gasparijeve razglednice kot navdih za prireditev

Maksim Gaspari, ki je vir ustvarjalnosti vse življenje črpal iz ljudskih običajev, starih krajevnih šeg in navad, je Slovencem dobro poznan po preštevilnih razglednicah za vsakovrstne priložnosti. Podobe iz njegovega bogatega nabora so postale temelj navdiha za oblikovanje občinske prireditve. Komorni zbor Frana Gerbiča in Društvo ljudskih pevcev Jezercista prireditvi dodala pevsko noto, za plesno pa sta poskrbeli Folklorna skupina Kulturnega društva Rak Rakek in Kulturno izobraževalno društvo Plesonoga. Igralsko sta se izrazila Kulturno društvo Menišija in Sevski potecini, v tenkočutno pripoved pa je občinstvo odela Ljoba Jenče. Slavnostna govornica je bila  direktorica cerkniške knjižnice Marija Hribar. Scenarij in režija sta bila v rokah Ane Obreza v sodelovanju z Mašo Simčič.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Tine Šubic

Ne spreglejte

Dan zaščite in reševanja v Cerknici

Na parkirišču Trikotnik v Cerknici je v soboto, 8. junija, potekal razgiban dan zaščite in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja