Obvestilo

Cerknica: Priznanje 12. junij v roke Dušanu Jernejčiču in Košarkarskemu klubu Cerknica

Ob občinskem prazniku, s katerim v Cerknici zaznamujejo tabor s podporo ideji o zedinjeni Sloveniji, na katerem se je pred natanko 150 leti zbralo 8.000 ljudi, so na sinočnji slavnostni seji podelili najvišja občinska priznanja.

Priznanje 12. junij sta prejela Dušan Jernejčič za dolgoletno udejstvovanje v športu in Košarkarski klub Cerknica, ki letos obeležuje 50 let. Zlati taborski znak je pripadel Kseniji Preželj, ki deluje na številnih družbenih področjih, in Telesnokulturnemu društvu Sovica, ki združuje prijatelje športa, narave in zdravega načina življenja. ŽupanMarko Rupar je podelil tudi srebrna in bronasta taborska priznanja.

 Dušan Jernejčič zaslužen za razvoj košarke in Športne zveze Cerknica

Dušan Jernejčič je predan športu – tako v okviru službe v občinski upravi kot košarkarski igralec. S športnim udejstvovanjem je začel v 70. letih prejšnjega stoletja kot igralec v Košarkarskem klubu Cerknica in bil del uspehov članske ekipe.

Tudi po zaključku igralske kariere je ostal tesno povezan s košarko. V 80. letih je prevzel trenersko vlogo. Pod njegovim vodstvom je članska ekipa kluba dosegla tudi doslej največji uspeh – v sezoni 1981/82 se je z zmago nad ekipo Postojne prebila v 1. slovensko košarkarsko ligo. Vzporedno je kot trener vodil tudi ekipo mladincev, kar kaže na njegovo veliko predanost košarki. Z ekipo mladincev je zmagal v takratni regijski primorski ligi.

Pod trenerstvom Dušana Jernejčiča je pionirska selekcija v sezoni 1997/98 osvojila naslov državnih prvakov.

S časoma pa je Dušan Jernejčič v cerkniškem športu prevzel organizacijsko vlogo. Leta 2008 je bil pobudnik reorganizacije in ponovne aktivacije Športne zveze Cerknica, ki jo operativno kot tajnik vodi še danes. S tem pomembno prispeva k razvoju rekreativnega športa v občini. Neposredno skrbi, da se projekti izvajajo in ne zamrejo. Člane zveze spodbuja k delu in stalnemu napredku.

Skrbi za pridobivanje finančnih sredstev in njihovo transparentno delitev. Neposredno je zaslužen za številno članstvo v Športni zvezi Cerknica.

Je pobudnik izbora »Naj športnik in športnica leta občine Cerknica«, ki z nagradami spodbuja posameznike in društva k še boljšem delu in jim izreka hvaležnost za njihova prizadevanja.

Odgovoren je, da je Športna zveza Cerknica prevzela nadzor nad izvedbo Notranjskega tekaškega pokala, ki ga ves čas tudi pomaga izboljševati. Pomembno je prispeval k reorganizaciji Teka okoli Cerkniškega jezera, ki je ponovno največja tekaška prireditev na Notranjskem. Uvedel je zaključno prireditev pokala, kjer na svečan način podelijo priznanja najboljšim udeležencem pokala.

Uvedel je tudi evidenco športnih objektov in odločno pripomogel k obnovi ali izgradnji novih, ki so danes vsem generacijam na voljo za rekreacijo ali profesionalno športno udejstvovanje. Je med najzaslužnejšimi, da se je desetletni projekt izgradnje športne dvorane na Rakeku izpeljal do konca. Ves čas je vpet v dejavnosti na nivoju Olimpijskega komiteja Slovenije ter številne druge športne projekte v občini. S svojo, mirnostjo, odločnostjo, natančnostjo ter veseljem do športa je v vseh teh letih pomembno vplival tako na razvoj cerkniške košarke kot Športne zveze.

 Košarka je v Cerknici doma

Začetki Košarkarskega kluba Cerknica segajo v leto 1970. Pod vtisom svetovnega prvenstva v košarki, ki je potekalo v Ljubljani, so Cerkničani ustanovili košarkarski klub. Košarka se je takrat igrala na zunanjih igriščih na povsem amaterski osnovi z veliko entuziazma udeležencev športne igre. Skoz čas pa je košarka postala paradni ekipni šport v Cerknici, klub pa je nanizal veliko uspehov – od igranja v 1. slovenski članski košarkarski ligi do naslova pionirskih državnih prvakov.

Največji uspeh cerkniške članske košarke so košarkarji dosegli v sezoni 1981/82. Na zgodovinski tretji tekmi na Vrhniki 10. aprila 1982 so Cerkničani namreč premagali Postojno s 93:90 in se uvrstili v 1. slovensko košarkarsko ligo.

Naslednje vidnejše uspehe so cerkniški članski košarkarji dosegali v devetdesetih letih. V sezoni 1995/96 so se iz takratne C lige prebili v B slovensko košarkarsko ligo. Ta se je kasneje preimenovala v 2. slovensko košarkarsko ligo.

Cerkniški košarkarski klub je vsa leta svojega delovanja veliko pozornosti namenjal tudi mlajšim kategorijam. Tako niti ni presenetljivo, da so prav mladi cerkniški košarkarji klubu prinesli največje in najodmevnejše uspehe. Mednje gotovo spadajo uspehi generacije 1983. V sezoni 1997/98 so takratni pionirji KK Cerknica pod vodstvom Dušana Jernejčiča osvojili prvo mesto v državi.

Po prehodu v novo tisočletje se je klub ukvarjal z menjavo generacije, rezultatskimi neuspehi in finančnimi težavami. V sezoni 2010/11 pa so začeli od začetka, iz takratne 3. slovenske košarkarske lige, in odprli novo poglavje v bogati zgodovini cerkniške košarke. Trdo delo in trud sta se klubski ekipi začela obrestovati. Članska ekipa je v sezoni 2018/19 osvojila naslov prvaka 4. slovenske košarkarske lige, se prebila v 3. košarkarsko ligo in napovedala boj za še prestižnejše športne dosežke.

V zadnjem obdobju pa lahko ponovno govorimo o pomembnejših dosežkih mlajših kategorij, saj je ekipi fantov v kategoriji do starosti 13 let v sezoni 2016/17 uspel preboj na zaključni turnir najboljših štirih ekip, ki je bil izveden v cerkniški športni dvorani, ekipa deklet do starosti 13 let pa je v slovenskem pokalnem tekmovanju v sezoni 2018/19 osvojila končno 2. mesto.

Ob moški ne gre spregledati ženske sekcije košarkarskega kluba, ki je prav tako navdušila z nekaj izvrstnimi rezultati. S posameznimi prekinitvami je prav tako delovala od vsega začetka, v sezoni 1989/90 pa so cerkniške članice igrale celo v 1. slovenski košarkarski ligi.

Košarkarski klub Cerknica je vseskozi sodeloval pri vzgoji in strokovnem delu mladih igralk in igralcev v osnovnih šolah in tudi na šolskih tekmovanjih so mladi cerkniški košarkarji osvajali lepe rezultate.

V vseh letih delovanja je tako Košarkarski klub poskrbel predvsem za zdravo športno udejstvovanje številnih mladih in za športne užitke še številčnejših gledalcev. Veliko težje je oceniti prispevek kluba k promociji zdravja in športnega duha v občini in širši okolici, saj je klub v vseh letih delovanja omogočal redno rekreacijo in tekmovalne užitke številnim generacijam domačinov, hkrati pa je, še posebej v tekmovalno najuspešnejših obdobjih, zagotavljal mnoge športne užitke gledalcem in ostalim občanom.

Zlati taborski znak Kseniji Preželj in TKD Sovica

Ksenija Preželj se je pred skoraj tremi desetletji iz Ljubljane preselila v Grahovo. S pozornostjo in občutkom za sočloveka je marsikomu v lokalni skupnosti omogočila lepše in kvalitetnejše  življenje. Deluje na številnih družbenih področjih in pomaga mladim, socialno šibkim, posebno skrb pa namenja živalim.

Že drugi mandat sodeluje v Odboru krajevne skupnosti Grahovo in je dejavna v Prostovoljnem gasilskem društvu (PGD) Grahovo. Članica je postala leta 2001; pridružila se je ekipi gasilk veterank, kot članica gradbenega odbora sodelovala pri gradnji gasilskega doma in skrbno dokumentirala celotno gradnjo, že četrti mandat je tudi članica upravnega odbora društva. Bila je tajnica PGD Grahovo, vrsto let pa v društvu predseduje komisiji za veterane.

Ekipo veterank vodi skoraj dvajset let. Organizira enodnevne ekskurzije, druženja, izobraževanja, obiske starejših krajanov ob jubilejih in skrbi, da se jim vsako leto pridružijo nove članice. V komisiji za veterane deluje tudi na občinski in regijski ravni.

Vestno opravlja tudi druge naloge, ki jih prejme na sejah upravnega odbora PGD Grahovo. Med drugim ureja dokumentacijo za izvedbo prireditev in skrbi za arhiv društva. S svojim delovanjem Ksenija Preželj prispeva k sodelovanju in ugledu gasilstva.

Kmalu po preselitvi v Grahovo se je včlanila v Pustno društvo Cerknica. Članica društva je že 25 let . Sedem let, od 2005 do 2012, je bila tudi na mestu predsednice. Še vedno je nepogrešljiv del Organizacijskega odbora, ki skrbi za pripravo in izvedbo pustnih prireditev. Je tudi tajnica društva.

Njenih prostovoljnih ur, ki so namenjene pomoči krajanom, gasilski organizaciji in pustnemu društvu, ni mogoče prešteti.

Telesno kulturno društvo Sovica je bilo ustanovljeno v Zadružnem domu Grahovo na Miklavžev večer leta 1980. Glavni namen ustanovitve je bil tudi starejše občane pritegniti k rekreativnemu športnemu udejstvovanju. S športom v neorganizirani obliki so se v tistih časih večino ukvarjali samo mladi.

V društvu so se oblikovale smučarska, nogometna, strelska, šahovska in namizno teniška sekcija. Različne sekcije so k športnemu udejstvovanju privabile širši krog ljudi. V društvu se trenutno organizirano ukvarjajo z nogometom in tekom za odrasle ter z nordijsko hojo za starejše. Na področju vrhunskega športa delujejo v lokostrelstvu in dosegajo zavidanja vredne rezultate tako v državni kot mednarodni konkurenci.

Društvo združuje rekreativce – prijatelje športa, narave ter zdravega načina življenja. Skrbi za organizacijo športno-rekreacijskih prireditev in popularizacijo športa v občini Cerknica in sosednjih občinah.

Člani društva želijo biti opora in spodbuda za aktiven življenjski slog. Njihovo delovanje temelji na načelih prostovoljnosti, nepridobitnosti, enakopravnosti in javnega interesa.

Vse od ustanovitve so si prizadevali za športne objekte in njihovo ustrezno opremo.

Kar šest prejemnikov srebrnega taborskega znaka

 PING PONG KLUB RAKEK

 Ping pong klub Rakek je bil ustanovljen 29. junija 1990. Nadaljeval je delo namiznoteniške sekcije šolskega športnega društva Osnovne šole Jožeta Krajca Rakek, ki je bila ustanovljena oktobra leta 1981. Zaradi dobrih rezultatov in velikega zanimanja med mladimi so pričeli z resnejšim delom.

V tridesetletnem obdobju so privabili številne mlade, strokovnost pa se je kazala v številnih tekmovalnih uspehih. Kadetinje in mladinke so se uvrščale v sam slovenski vrh, posamezne igralke pa so bile uvrščene v kadetsko in mladinsko reprezentanco Slovenije. Ekipa članic se je uvrstila v prvo slovensko ligo in tam nastopala šest sezon.

Moški člani so igrali v tretji slovenski ligi, z osvojenim prvim mestom že v prvi sezoni, pa so napredovali v drugo slovensko ligo. V prvi slovenski ligi so igrali eno sezono.

Od leta 2010 so posebej ponosni na dosežke kadetov, ki so osvajali naslove državnih prvakov v kategorijah posameznikov in dvojic.

Ping pong klub Rakek se je izkazal tudi kot organizator namiznoteniških dogodkov. Preredili so vrsto

državnih prvenstev, odprtih turnirjev, šolskih prvenstev, TOP turnirjev, Alpe Adria turnirjev za različne kategorije.

 PODJETJE MINERALKA

Podjetje Mineralka je bilo ustanovljeno leta 1980. Pod lastno blagovno znamko Negor so izdelovali negorljive plošče. Do leta 1991 so večino produktov, namenjenih gradbeništvu in ladjedelništvu, tržili na področju nekdanje Jugoslavije.

Leta 1994 je podjetje odkupila avstrijska družba Isovolta AG, članica skupine Constantia ISO Holding.

Danes je Mineralka v rokah nemškega podjetja Techno-Physik Engineering GmBH, ki jo je kupilo leta 2003. Pomemben mejnik širitve podjetja je bil odkup avstrijskega podjetja Thermax ter ustanovitev podružnice Mineralka, d. o. o., NL Avstrija.

Podjetje izdeluje negorljive plošče za ladjedelništvo, toplotno tehniko in gradbeništvo. Njihove izdelke je mogoče najti skoraj v vsakem domu, saj so nepogrešljiv element peči, kaminov, dimnikov in grelnikov vode. Celotna receptura negorljivih plošč in tehnološki postopek sta poslovna skrivnost, ki ju v celoti pozna le nekaj oseb.

 PGD OTAVE:

 Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Otave je bilo ustanovljeno leta 1980. S štiridesetletno zgodovino delovanja je najmlajše društvo v Gasilski zvezi (GZ) Cerknica.
Opremo društva so iz leta v leto izboljševali: 1981 z motorno brizgalko, ki so jo prejeli od GZ Cerknica, leto kasneje s prizidkom, nato z ureditvijo orodišča za opremo, nakupi cisterne za vodo, rabljenega vozila UVAZ s prikolico, rabljenega vozila Citroen in motorne brizgalne, nadgradnjo opreme ter preureditvijo prostorov. Društvo je v zadnjih letih poskrbelo tudi za ureditev okolice doma in notranjosti objekta. Leta 2014 so na podstrešju uredili tudi večnamensko dvorano za potrebe društva in krajanov.

Novo vozilo GVV-1 pa je potrditev, da gasilci, vaščani, donatorji GZ Cerknica in Občina Cerknica, znajo stopiti skupaj.

PGD Otave je bilo v zadnji letih zelo uspešno na operativnem in izobraževalnem področju. Veliko poudarka dajejo delu z mladimi, ki se udeležujejo vaj in tekmovanj. Na tekmovanjih so zelo uspešni tudi člani. Tekmovalna članska ekipa A se je leta 2016 uvrstila na državno tekmovanje v Kopru.

Društvo ima 74 članov, med njimi je tudi deset prvih posredovalcev.

SONJA ŠKRABEC ŠTEFANČIČ:

 Sonja Škrabec Štefančič je gonilna sila Eko kmetije Topol, ki deluje v okviru Društva Novi paradoks. Na kmetiji se izvaja program stanovanjskih skupin za osebe s težavami v duševnem zdravju. V desetih letih je Sonja Škrabec Štefančič s humanitarnostjo in strokovnostjo ustvarila dom in toplo okolje za socialno izključene posameznike iz občine Cerknica. Varovance je vključila v skupnost vaščanov v Topolu in jih povezala s prostovoljci in ustanovami. Na ta način je prispevala k njihovi sprejetosti, saj jih okolje zaradi stereotipov, vezanih na stigmo duševne bolezni, včasih nehote zavrača. Sonja Škrabec Štefančič si širšo javnost prizadeva osveščati o duševni bolezni in njenih posledicah, predvsem pa omogočiti kakovostnejše življenje posameznikom in njihovim družinam.

 ANTON ČERNE

 Anton Černe je že desetletja aktiven na različnih družbenih področjih, pa tudi v politiki. Član občinskega sveta je bil v obdobjih 1994–1998 in 1998–2002. V obeh mandatih je bil predsednik Odbora za okolje in prostor.

Leta 1957 je bil med ustanovnimi člani Jamarskega kluba Rakek.

Aktiven je bil v Ping pong klubu Rakek.

Anton Černe bo drugo leto praznoval 80 let, vendar se še vedno trudi ostati dejaven.

MAG. ANITA KNEZ

 Mag. Anita Knez je 1. septembra 2010 prevzela vodenje Osnovne šole Jožeta Krajca Rakek. Ustanovila je šolski sklad Rakec. Z organizacijo dobrodelnih projektov je pomagala učencem in otrokom v Sudanu. Prav tako sodeluje pri različnih krajevnih in občinskih projektih ter s tem krepi povezovanje šole z lokalno skupnostjo.

Velik poudarek daje skupinskemu delu in mednarodnemu sodelovanju. Kot ravnateljica celotnemu kolektivu omogoča dodatna izpopolnjevanja in izobraževanja.

Je strokovnjakinja na področju socialne pedagogike in pri delu z otroki z vedenjsko-čustvenimi težavami sodeluje s številnimi zavodi in šolami. Je koordinatorka skupnih projektov med Osnovno šolo Jožeta Krajca Rakek, Osnovno šolo Miroslava Vilharja Postojna in Strokovnim centrom Planina.

Pri svojem delu usmerja mlade k razvoju, uspehu in opolnomočenju. Vedno deluje s konsenzom in kolegialnostjo ter zagotavlja mentorstvo in pomoč mlajšim kolegom.

Jani Skuk in Motošport klubu Notranjska bronasti taborski znak

 Jana Skuk se je kmalu po zaposlitvi vključila v društveno in politično delovanje v občini Cerknica.

Vrsto let je opravljala tajniško nalogo v občinskem komiteju Zveze socialistične mladine Slovenije (ZSMS) in v Planinskemu društvu Cerknica.

V prvi občinski skupščini v samostojni Sloveniji je bila delegatka v zboru združenega dela, pozneje pa tudi članica sveta Krajevne skupnosti Rakek.

Po upokojitvi leta 2006 se je vključila v Društvo upokojencev Rakek in bila izvoljena v upravni odbor. V društvu vse od vključitve skrbi za organizacijo in izvedbo društvenih izletov, ki jih je na leto kar nekaj.

Člani se izletov radi udeležujejo, saj spoznavajo zanimivosti Slovenije in sosednjih držav.

S posebej izbranimi vsebinami na izletih in pohodih motivira člane, da se aktivno vključujejo v društvo. V društvu opravlja nalogo pomočnice koordinatorke in prostovoljke v projektu Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) »Starejši za starejše«. Kot prostovoljka obiskuje starejše in jim priskrbi pomoč, če jo potrebujejo. Kot pokrajinska koordinatorka od leta 2014 povezuje projektno delo osmih društev upokojencev z Notranjske. Zelo je aktivna tudi pri družabnih dejavnostih društva.

Za svoje vestno delo je prejela društveno priznanje in priznanje ZDUS.

 Društvo Motosport klub Notranjska je bilo ustanovljeno 1. aprila 2000 z namenom, da se člani aktivno ukvarjajo z moto športom, se izobražujejo in tekmujejo v okviru Avto-moto zveze Slovenije (AMZS). Letos obeležujejo 20. obletnico delovanja Klub in njegovi člani imajo tekmovalne licence, kar pomeni da se lahko udeležujejo državnih prvenstev in mednarodnih tekmovanj. Med člani v kategorijah MX1 in MX125 izstopata Urban Razman in Aleks Ronzulo.

Društvo šteje 20 članov. V prihodnosti si želijo še okrepiti članstvo in dosegati boljše rezultate na tekmovanjih.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Tine Šubic

Ne spreglejte

Pohod – izziv za gibalno ovirane osebe

V soboto, 25.05.2024, bo od 10h naprej potekal pohod za gibalno ovirane osebe. Izpred Ekomuzeja Pivških presihajočih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja