Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Cerknica: sprejete pomembne pridobitve za kulturo

Cerkniški svetniki in svetnice so na 18. redni seji, na kateri v prvi obravnavi potrdili dva odloka, ki bosta močno vplivala na varovanje kulturne dediščine, kar pa ni pomembno samo z vidika lokalne skupnosti, ampak celotne države.

Zbirko Jožeta Udoviča in domoznansko zbirko, ki ju hrani cerkniška knjižnica, so svetniki v prvi obravnavi z odlokom razglasili za kulturni spomenik lokalnega pomena. Kot je povedala Marija Hribar, direktorica Knjižnice Jožeta Udoviča Cerknica, bosta na ta način zbirki zaščiteni in varni pred prostim razpolaganjem.  Domoznanski oddelek, ki gradiva sistematično zbira vse od leta 1992, je v tem času zbral obsežen fond gradiv s področja Cerknice, Loške doline in Blok. Samo osebna knjižnica Jožeta Udoviča pa šteje okrog 3.000 knjig, diapozitivov in revij.

Svetniki so pozdravili prizadevanja Sveta za kulturo in izrazili zadovoljstvo, da nedavno sprejeti Lokalni program razvoja kulture občine Cerknica za obdobje 2017 – 2020 ni ostal samo mrtva črka na papirju. Kot je napovedal Bogdan Urbar, koordinator Sveta za kulturo, bodo v prihodnje v skladu s programom ustrezno poskrbeli tudi za zapuščino Janeza Kranjca, Ivana Matičiča, Frana Gerbiča in za zbirko notranjskih ljudskih pesmi. Svetnika stranke Naša Notranjska Aleša Štefančiča pa je zanimalo še, kakšne finančne posledice bo imela zaščita zbirk. Urbar je zatrdil, da naj bi financiranje ostalo v zdajšnjih okvirih. Knjižnica za domoznanstvo in premično kulturno dediščino iz letnega proračuna skupaj namenja 60.000 evrov.

Bo pa cerkniška občina že v prihodnjem letu dodatno financirala izgradnjo prizidka pri cerkniški knjižnici, v katerem bo prostor tudi za hrambo gradiva. Projekt in veljavno gradbeno dovoljenje za investicijo knjižnica že ima.

Pomembna kulturna pridobitev pa bo tudi načrtovan odkup enaindvajsetih slik akademskega slikarja Lojzeta Perka »Svet ob Cerkniškem jezeru«, ki so sedaj v lasti velenjske občine in za katerega je občinska uprava iz proračuna zagotovila 68.500 evrov. To je s sprejetjem drugega rebalansa proračuna na včerajšnji seji potrdil tudi občinski svet.

Maruša Opeka

Foto: Ljubo Vukelič

Ne spreglejte

Danes v Cerknici žagajo babo, Butalci prevzemajo oblast

Zaradi epidemije s korona virusom je Pustno društvo Cerknica odpovedalo vse javne prireditve. Ampak pust …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja