Obvestilo

Cerknica znajsodobnejšo kinoopremo in večjo ponudbo filmov

Kulturni dom Cerknica, ki je del Notranjskega parka, bo dobil novo, sodobno opremo za predvajanje digitalnih kinematografskih vsebin. Nakup projektorja DCP (Digital Cinema Projector) in spremljevalne opreme bo v edino cerkniško kino dvorano končno prinesel široko filmsko ponudbo, primerljivo z velikimi kinematografi (večina najbolj priljubljenih filmov je namreč na voljo le še v formatih, ki jih lahko predvajajo najsodobnejši digitalni projektorji), bo Kulturnemu domu omogočil projekt Regijski kino. Zanj bo dobil sredstva iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSPR) v vrednosti 70.000 €.

Trenutni projektor, ki je v uporabi že več kot 10 let, ne omogoča več tehnično najbolj dovršenih projekcij in rednega filmskega programa z aktualnim izborom filmov. Zaradi zastarelosti projektorja in predvsem formatov, ki jih slednji podpira, je programski nabor močno omejen, saj se vedno več filmskih ustvarjalcev in distributerjev odloča, da predvajanja filmov na zastarelih nosilcih ne bodo več omogočali.

Glavni namen naše zgodbe, imenovane Regijski kino, je z novo in posodobljeno opremo za predvajanje digitalnih kinematografskih vsebin v Kulturnem domu Cerknica preprečiti ugašanje delovanja kina in s tem prebivalcem celotne regije omogočiti novo, kakovostno in nekoč že obstoječo storitev. V projekt bodo vključeni tudi mlajši obiskovalci kina, ki bodo kot izziv lahko soustvarjali filmske vsebine in obenem pridobili vrsto znanj s področja filmske produkcije. V sklopu projekta pa se obetajo tudi obiski filmskih ustvarjalcev in poznavalcev ter možnost za srečanje in pogovore z njimi. Cerknici se obeta zanimivo obdobje v znamenju kina, ustvarjanja filmov in druženja s filmskimi ustvarjalci.

Ključnega pomena v celotnem snovanju posodobitve kinodvorane je tudi podpora Občine Cerknica (ustanovitelja zavoda Notranjski park, katerega del je Kulturni dom Cerknica) za ponovno oživitev kina v regiji.

V okviru projekta bodo v dvorani Kulturnega doma zavrteli 12 brezplačnih filmov različnih žanrov, ki jih bodo spremljali tudi pogovori z ustvarjalci filmov in drugimi strokovnjaki, partnerji pa bodo na šolskih filmskih delavnicah poskrbeli za izdelavo 6 kratkih filmov o bontonu v kinu.

Projekt se je uradno pričel s 1.7.2020 in bo trajal do 30.6.2021. S sezono 2021/2022 se tako že lahko nadejamo močne okrepitve filmskega programa in filmskih projekcij z najsodobnejšo tehnološko opremo.

V projektu Vzpostavitev regijskega kina, ki ga podpira LAS Notranjska, sodelujejo še partnerji  Zavod Oron, OŠ Toneta Šraja Aljoše Nova vas in OŠ heroja Janeza Hribarja Stari trg pri Ložu.

Kljub vsem naštetim oviram se v Kulturnem domu Cerknica zadnjih nekaj let trudijo ponujati raznolik in kakovosten filmski program. V letih 2017-2019 je bil Kulturni dom Cerknica vključen v program filmske vzgoje za otroke in mladostnike FILMARIJA, v sklopu katerega so ponujali projekcije filmov s pogovori ter brezplačne delavnice. Izvedbo programa je finančno podprl Slovenski filmski center, v njem pa sta poleg Kulturnega doma Cerknica sodelovala še Kulturni dom Postojna in Kosovelov dom Sežana.

Že četrto leto zapored Kulturni dom Cerknica v sodelovanju z enoto za varstvo naravne dediščine Notranjskega regijskega parka v Cerknici organizira tudi kratek festival Kino na prostem, v sklopu katerega omogočijo brezplačen ogled različnih filmov, tudi z okoljsko in naravovarstveno tematiko, v izjemnem ambientu vrta Galerije Krpan v Cerknici. Brezplačen ogled filmov tudi v okviru Kina na prostem omogočajo evropska sredstva, v tem primeru finančni mehanizem LIFE Naturaviva.

Letošnji Kino na prostem bo na sporedu med 28. in 30. avgustom, na ogled bodo filmi Mleko, Medvedi s Kamčatke in večkrat nagrajen film Medena dežela.

Vir: NRP

Foto: Ljubo Vukelič

 

Ne spreglejte

Pohod – izziv za gibalno ovirane osebe

V soboto, 25.05.2024, bo od 10h naprej potekal pohod za gibalno ovirane osebe. Izpred Ekomuzeja Pivških presihajočih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja