Obvestilo

Cerkniška knjižnica bogatejša za Valvasorjevo grafično zbirko

V Kulturnem domu Cerknica bo v petek, 13. marca, kulturna prireditev ob predaji grafične zbirke Iconotheca Valvasoriana Janeza Vajkarda Valvasorja, ki jo ob slovenskem kulturnem prazniku cerkniški občini podarja Fundacija Janeza Vajkarda Valvasorja pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti.  Poleg župana Občine Cerknica Marka Ruparja bodo slavnostni govorci na prireditvi tudi dr. Matjaž Kmecl, akademik, profesor in literarni zgodovinar, Marija Hribar, direktorica knjižnice Jožeta  Udoviča Cerknica, in dr. Lojze Gostiša, vodja projekta in oblikovalec omenjene grafične zbirke.

Iconotheca Valvasoriana je faksimilirana, znanstvenokritično obdelana grafična zbirka Janeza Vajkarda Valvasorja, polihistorja dežele Kranjske, člana Kraljeve družbe v Londonu. Obsega grafije, risbe in akvarele različnih formatov, ki jih je Lanez Vajkard Valvasor kupil med letoma 1659 in 1672 na potovanjih po Evropi in jih zvezal v osemnajst zvezkov, od katerih je črtrti izgubljen že od začetka 19. stoletja.

Sedemnajst zvezkov s 7752 grafičnimi listi in risbami evropskih mojstrov 15., 16. in 17. stoletja je dragocen zgodovinski vir, edinstven umetnostni spomenik svetovnega vira.

 

Ne spreglejte

Postojnska jama praznuje: 200 let vodniške službe

Z včerajšnjim dogodkom v Koncertni dvorani Postojnske jame smo svečano zaznamovali jubilejno leto: 200 let …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja