Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Cerkniška občinska uprava pojasnjuje: Vse obveznosti do pogodbenih partnerjev smo poravnali

Občinska uprava Občine Cerknica se je na poročanje nekaterih medijev, da podizvajalci pred težko pričakovanim odprtjemŠportne dvorane Rakek v četrtek, 25. oktobra,  terjajo plačilo, odzvala z naslednjim pojasnilom: 

“Občina Cerknica do prvih obvestil posameznih poslovnih subjektov v mesecu juliju 2018 ni imela nobenih informacij o neplačevanju izvedenih storitev in materiala. Se je pa izkazalo, da so terjatve nastale in zapadle bistveno prej. V juliju so se podizvajalci začeli obračati na partnersko podjetje Riko, d. o. o., in Občino Cerknica. V tistem času je začelo podjetje AS Primus, d. o. o., tudi že zamujati z izvajanjem del in ogrožati rok izvedbe, določen v pogodbi. Podjetje Riko je zato s 16. julijem 2018 prevzelo koordiniranje del na gradbišču, z dopisom s 14.  avgusta 2018 pa je skladno z določbo 2. odstavka 4. člena Pogodbe št. 1069/17-0 tudi formalno v celoti prevzelo izvedbo vseh del.

Na občinski upravi poudarjamo, da smo vse svoje obveznosti, ki smo jih imeli po pogodbi do svojih pogodbenih partnerjev, poravnali, prav tako pa kot naročnik nismo nikoli zavrnili nobenega plačila po delilniku nominiranih podizvajalcev. Celo nasprotno – občinska uprava si je prizadevala, da bi bilo nominiranih čim več podizvajalcev. Do podpisa aneksa h krovni pogodbi, ki smo ga podpisali 21. maja 2018, namreč podjetje AS Primus ni nominiralo nobenega podizvajalca. Podizvajalci so bili nominirani ravno zaradi pritiskov Občine Cerknica in podjetja Riko. Tako naj bi po naših informacijah ostali neplačani trije podizvajalci v vrednosti okrog 100.000 evrov, za kar pa Občina Cerknica ne more prevzeti odgovornosti, zlasti ob dejstvu, da so ostali podizvajalci zadeve uspešno reševali.

Pogodbena razmerja med družbo AS Primus in njenimi podizvajalci predstavljajo razmerja inter partes, iz katerih za Občino Cerknica ne izhaja nobena zaveza. Občina Cerknica je vse svoje obveznosti do AS Primus v zvezi s projektom poravnavala skladno z medsebojnimi pogodbenimi zavezami. Naročnik Občina Cerknica ni zavezana poplačevati terjatve podizvajalcev družbe AS Primus.

Glede na to, da se je v času izvajanja projekta dvakrat zamenjalo lastništvo podjetja AS Primus in da naj bi nekatere druge okoliščine kazale na sum protipravnega oškodovanja upnikov družbe AS Primus, pa poslovanje podjetja že preiskujejo pristojne institucije.”

 

Ne spreglejte

V Pivki nove okužbe s koronavirusom

V občini Pivka so danes zabeležili več novih okužb s koronavirusom. Kot je potrdil poveljnik regijskega štaba …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja