Obvestilo

Cerkniški godbeniki med najboljšimi v Sloveniji

Več kot 700 slovenskih godbenikov in godbenic zaigralo ob zaključku tedna ljubiteljske kulture. Godba Cerknica med najboljšimi.

Minuli konec tedna je Krško v slovo letošnjemu Tednu ljubiteljske kulture gostilo dve tekmovanji slovenskih godb. Glasbeniki so se pomerili na 9. tekmovanju mladinskih godb in 39. tekmovanju slovenskih godb, v dveh kategorijah: na 2. in koncertni težavnostni stopnji. V posameznih kategorijah so strokovno žirijo najbolj prepričali Pihalni orkester Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, Pihalni orkester Glasbene šole Sevnica, Pihalna godba Vrhpolje-Vipava in Godba Cerknica. A konkurenca je bila huda, saj je strokovna komisija prav vsem sodelujočim podelila več kot devetdeset točk od stotih in s tem zlato plaketo s priznanjem.

Na tekmovanju je nastopilo devet slovenskih godb, ali z drugimi številkami, na velikem odru Kulturnega doma v Krškem se je zvrstilo skupno več kot 700 godbenikov in godbenic. Ob koncu dneva, ko je komisija preštevala dosežene točke, se je izkazalo, da so izbrane godbe po kakovosti zelo izenačene. Prav vse so si namreč priigrale več kot devetdeset točk, kar pomeni, da je komisija vsem podelila tudi zlate plakete s priznanjem.

Godba Cerknica je dosegla največ točk in s tem prvo mesto na 39. tekmovanju slovenskih godb na koncertni težavnostni stopnji.

Tekmovanja, ki so potekala v organizaciji Zveze slovenskih godb, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Občine Krško in Pihalnega orkestra Krško, so v mesto ob Savi, kjer ima godbeništvo 200-letno tradicijo, privabila številne ljubitelje tovrstne glasbe, ki so povsem  napolnili veliko dvorano Kulturnega doma Krško.

S tem tekmovanjem se je zaključil 6. Teden ljubiteljske kulture, ki zdaj že tradicionalno sredi meseca maja po vsem slovenskem kulturnem prostoru z več kot 1000 dogodki bogati kulturno podobo Slovenije. 

Na vodilni fotografiji sekcija saxov Cerknica

Foto: Laura Bohorič, Miloš Kukovičič

PO Cerknica
Veselje Cerknice

Ne spreglejte

Poletni glasbeni festival Cantabile: v soju luči in čudovite glasbe

V četrtek, 27. junija 2024, ob 20.30, se bo v Logatcu začel že 11. poletni …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja