Obvestilo

Cerkniški karneval vnovič privabil množice

V Cerknici so že na debeli četrtek oblast prevzeli Butalci, vrhunec dogajanja pa je bil včerajšnji pustni karneval, ki se vselej začne “točno okoli 12.32”. Na ulice Butal je prilezlo in prišlo vse, kar leze in kar gre. Letošnji karneval je nosil naslov Hojladrija, ribičija.

Tudi tokrat smo videli vse znamenite cerkniške maske, od coprnice Uršule s Slivnice do zmaja Jezerkota iz Cerkniškega jezera. Tu je bila tudi Uršulina potomka Liza, pa Rego Vranjejamski, največji žabon na svetu, povodni mož Jezerko, butalski jež, mogočni zmaj, Butalci, polhi in še in še. 

Kjer so ribe, tam so ribiči. Kjer so ribiči, tam je rib manj. Vsaj ponavadi, edino v Butalah ne. So namreč butalski ribiči že zdavnaj ugotovili, da bo rib vedno dovolj, če jih le bolj malo ujamejo. In to zanje nikoli ni bil problem. Ja, butalski ribiči so bili trajnostni še preden je bila trajnost moderna.

»Da pa rib sploh ne bi lovili, ne, to pa že ne bi šlo. Ribičija je le ribičija in jezero je le jezero. Razen takrat, ko ni. In tako se butalski ribiči vsako leto znova opremijo s koši, vršami, palicami, saki in šnopci ter gredo lovit ribe. Pa zakaj bi samo ribe, če pa je užitnega živeža v Butalah na pretek. Butalski ribiči že dolgo ne lovijo več samo ščuk in rdečeperk, pač pa tudi žabe, ježa, polhe, coprnice, celo zmaja in Jezerka. Pa zakaj bi lovili le v jezeru, če lahko loviš tudi na karnevalu. Tam baje vsaka ščuka cuka,« so sporočili organizatorji, Pustno društvo Cerknica.

Cerkniški župan Marko Rupar, ki je tudi tokrat prireditev budno spremljal, je organizatorjem namenil posebno poslanico, ki jo objavljamo v celoti:

»Hvala vam za pustne dni!
Osrednja pustna prireditev je za nami. Čestitke Pustnemu društvu Cerknica za odlično organizacijo. Mnogim so pustne norčije polepšale dan, če ne kar teden.
Znova ste dokazali, da jasen cilj odvrne pogled od preprek. Veseli nas, da ste ga včeraj ponovno dosegli – s presežki, z novostmi in večjim številom obiskovalcem. Kot župan sem ponosen, da sem del pustne zgodbe, za katero vem, da se bo novo poglavje začelo pisati že kmalu po pepelnični sredi.
Občina, Javno podjetje Komunala Cerknica in Notranjski regijski park Pustnemu društvu Cerknica z veseljem stojimo ob strani. Kot tudi organizacijski odbor, tehnična ekipa, številni prostovoljci, podporniki, sponzorji, mediji … Vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k vnovičnem uspehu karnevala, se kot župan občine Cerknica najlepše zahvaljujem.
Župan Marko Rupar«

Več pa v imenitni fotogaleriji LJuba Vukeliča.

Uredništvo NzN

Foto; Ljubo Vukelič, Občina Cerknica

Žaganje babe

Otroška maškarada

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja