Obvestilo

Cerkniški svetniki potrdili zaključni račun

  1. redna seja Občinskega sveta Občine Cerknica je potekala hitro, brez daljših razprav in sprejetjem vseh sklepov.

 Svetniki so na seji potrdili Odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za del območja urejanja v Begunjah, ki je namenjen stanovanjski gradnji. Prav tako so sprejeli Odlok o programu opremljanja stavbnih zemljišč za določen del območja na Loškem pri Cerknici. Kot so pojasnili na cerkniški občinski upravi, je bil namen sprememb prebivalcem Loškega zagotoviti enake pogoje za komunalni prispevek.

Oškodovanci jesenskih poplav oproščeni plačila NUSZ

Pravičnejše pa bo tudi za oškodovance jesenskih poplav. Občina Cerknica bo, ob soglasni podpori svetnikov, zavezance, ki so podali vlogo za oprostitev plačila nadomestila za uporabo stavbenega zemljišča za leto 2015 zaradi materialne škode med jesenskimi poplavami, oprostila plačila.

Po novem bo Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki ga sestavljajo člani občine, izobraževalnih ustanov, policije, združenja šoferjev, komunale, zdravstvenega doma, vzdrževalca javnih cest in avtošol, bogatejši še za predstavnika medobčinskega inšpektorata ter Gasilske zveze Cerknica.

63 odstotkov proračuna za investicije

Svetniki so potrdili tudi zaključni račun proračuna za leto 2014, ki je pokazal, da so bili prihodki realizirani v višini slabih 19 milijonov evrov. Kot so poudarili v občinski upravi ,je bil odlok o proračunu za leto 2014 razvojno naravnan, kar je nenazadnje vidno tudi iz deleža investicijskih odhodov, ki predstavljajo kar 63-odstotni delež. Občina je za investicije namenila dobrih 11,2 milijona evrov. Kot kaže zaključno poročilo, so bili precej uspešni pri črpanju evropskih sredstev, saj so iz tega naslova uspeli pridobiti več kot 7 milijonov evrov, ki so jih porabili za energetsko sanacijo osnovnih šol v Begunjah in Cerknici. Pomembna vlaganja pa so šla tudi v projekt Čista Ljubljanica, v sklopu katerega je med drugim izgradnja čistilne naprave na Rakeku. Sicer pa je župan Občine Cerknica Marko Rupar pri tem okrcal državne institucije, ki niso zagotovile evropskega denarja za nadaljnji potek okoljskih projektov ter njihovih nadgradenj. »Vlaganja iz občinskega proračuna za tako obsežne projekte pa so ob krčenju sredstev praktično nemogoča,« je poudaril Rupar.

V KS Cajnarje – Sv. Vid po praznikih vnovič o kandidatih

Na dnevnem redu je bilo poleg dopolnitve statuta javnega zavoda Zdravstvenega doma dr. Božidarja Lavriča in potrditve liste kandidatov za sestavo Razvojnega sveta Notranjsko – kraške regije, ki sta bila oba sprejeta, tudi imenovanje odborov krajevnih skupnosti. Svetniki so tako potrdili odbore KS Cerknica, Rakek, Grahovo in Begunje, z izjemo krajevne skupnosti Cajnarje – Sv. Vid. Razlog: pomanjkanje kandidatov. Tako bo 10-dnevni rok za zbiranje predlogov  kandidatov ponovno začel teči s 4. majem, ko bo objavljen na spletni strani cerkniške občine.

Besedilo in foto: Maruša Opeka

 

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja