Obvestilo

Cerkniško pokopališče postaja urejen, intimen prostor

V Cerknici so včeraj slovesno odprli prenovljeni del pokopališča, ki predstavlja prvo fazo širitve, druga pa bo zaključena v letih 2023-24. Pridobitev je blagoslovil cerkniški župnik Milan Kavčnik.

Kot kažejo demografski trendi, se v občino Cerknica več ljudi priseljuje kot odseljuje, kar pomeni, da postaja vse privlačnejša za naselitev. To pa seveda pred občino postavlja številne nove izzive – od infrastrukture do šol, vrtcev, stanovanj in nenazadnje tudi pokopališča. Kot je poudaril cerkniški župan Marko Rupar, na obstoječe pokopališče gravitirajo številna naselja, zato je bil skrajni čas za njegovo širitev. Po njegovem mnenju se je doslej pokopališče širilo stihijsko, brez pietete do umrlih, zdaj pa prostor postaja bolj intimen in umirjen.

Širitev cerkniškega pokopališča so arhitekturno zasnovali v Studiu Formika. Arhitekt Nejc Gosak je povedal, da ga veseli, da je občina Cerknica celostno pristopila k urejanju tega dela Cerknice in se že veseli popolnega končanja projekta.

Širitev v dveh fazah

Prva faza širitve pokopališča je obsegala ureditev žarnega zidu z žarnimi nišami in ureditev novih grobnih polj. Na novem delu pokopališča je skupaj predvidenih 467 grobov, od tega 179 klasičnih, 158 talnih žarnih grobov in 130 žarnih niš v žarnem zidu. Pokopališče je opremilo tudi s klopmi, koši za smeti, kamnitim križem, razsvetljavo in primerno vegetacijo.

Občina Cerknica namerava v drugi fazi urediti staro vežico z okolico, v letu 2025 pa še kostnico, parkovne površine za pokop z raztrosom pepela, tlakovanje in zasaditev. Dela v drugi fazi bodo vključevala tudi namestitev ograje in hortikulturno ureditev, ki bosta zastirala pogled med pokopališčem in naseljem.

Blanka Markovič Kocen / Občina Cerknica

Foto: Tine Šubic

 

 

Ne spreglejte

Pohod – izziv za gibalno ovirane osebe

V soboto, 25.05.2024, bo od 10h naprej potekal pohod za gibalno ovirane osebe. Izpred Ekomuzeja Pivških presihajočih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja