Obvestilo

Čezmejno pevsko sodelovanje

Loška dolina –V župnijski cerkvi Sv. Jurija v Starem trgu pri Ložu je bila nedeljska sveta maša minuli konec tedna obarvana z bogatim petjem kar štirih zborovskih zasedb.  V gosteh sta bila cerkveni pevski zbor iz Loč in zbor Singkreis iz Glanegga na Avstrijskem Koroškem. Poleg gostov sta nastopila tudi domači Mešani pevski zbor sv. Jurij in pevke Pevskega društva Kr,snice. Koncertno je bil obarvan že uvod v sv. mašo, ki jo je vodil starotrški župnik Boštjan Modic.Tovrstno pevsko sodelovanje  se je pričelo na avstrijskem Koroškem, kjer so  decembra lani  pod vodstvom Anemarije Štefančič gostovale pevke Kr,snic,  v januarju pa pevke in pevci MePz Sv. Jurij pod vodstvom Tanje Avsec.

Zamisli za nastope je botrovalo sodelovanje med Turističnim društvom Loška dolina in društvom Grad Glanegg iz Avstrije.Sodelovanje med društvoma in skupnostjo koroških Slovencev se razvija vse od leta 2013, ko je predsednik društva grad Glanegg Jacob Koschutnig obiskal Loško dolino ter Polharski in Lovski muzej. Na njegovo povabilo je TD Loška dolina konec junija 2014 na gradu Glanegg v bližini Celovca na  festivalu,  posvečenem polhu, sodelovalo z edinstveno polharsko razstavo ter predstavitvijo Loške doline. Do danes se je sodelovanje dodatno  okrepilo in se razširilo tudi na čezmejna pevska srečanja zborov iz Loške doline ter pevcev iz občin Glanegg in njihovih sosedov iz Loč ob Baškem jezeru  na avstrijskem Koroškem.

Skupne nastope tako v Avstriji kot v Loški dolini je zaznamovalo veliko bogastvo pevske kulture dvojezične Koroške ter Slovenije.

Besedilo in foto: Bok

Na vodilni fotografiji. Zbrane je nagovoril župan Občine Loška dolina Janez Komidar.

Zbor iz Glanegga

Zbor iz Glanegga

Zbor iz Loč

Zbor iz Loč

Ne spreglejte

V Notranjskem muzeju Postojna odprli novo razstavo »ROCK POSTOJNA«

V Notranjskem muzeju Postojna so v praznični december zakorakali z novo, prav posebno razstavo, ki …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja