Obvestilo

Ciril Zlobec: Slovenci smo združeni v kulturi

V polni dvorani postojnskega kulturnega doma so sinoči obeležili slovenski kulturni praznik, saj so prejšnji petek izvedbo prireditve onemogočile slabe vremenske razmere.

Preplet besede, glasbe, pesmi in giba je pokazal in dokazal visoko raven kulturne ustvarjalnosti v Občini Postojna, piko na i pa je prireditvi brez dvoma postavil slavnostni govornik, slovenski pesnik, pisatelj, publicist, prevajalec, novinar, urednik in nekdanji politik Ciril Zlobec.

PO-Mepz Postojna

Prireditev je začel in tudi sklenil Mešani pevski zbor Postojna z dirigentom Mirkom Ferlanom, za imenitne plesne točke pa so poskrbeli plesalci Baletnega društva Postojna, ki šteje kar 120 članov in 16 skupin. Ponašajo se z visokim ugledom in kar 30 avtorskimi projekti.

»Nikoli ne smemo pozabiti, od kod prihajamo in kam gremo,« je svoj nagovor začel postojnski župan Igor Marentič in poudaril, da brez velikih ustvarjalnih osebnosti naša umetnostna zgodovina ne bi bila tako bogata, kot je.  »Kultura ni zrak, brez katerega ne moremo živeti, a je tisto, kar nas dela ljudi,« je še dejal Marentič. Poslušajte izjavo:

Slavnostni govornik Ciril Zlobec je uvodoma povedal, da je bil leta 1945 dva meseca občan Postojne, saj so iz njega, kot je povedal, želeli napraviti vojaško osebo, a je na začetku šolskega leta dezertiral v Ljubljano. Na Postojno ga veže tudi romanca, saj je njegova žena tu obiskovala gimnazijo, smo še izvedeli.

Kot angažirani intelektualec, ki je zaznamoval slovenski politični, kulturni  in družbeni prostor, poet, ki je vse življenje ostal zvest samemu sebi, je tudi tokrat ostre puščice usmeril na sedanje stanje politike, duha in družbe v Sloveniji. »Kulturni praznik je morda edini praznik, v katerem se Slovenci ne razdvajamo,« je dejal. »Slovenci smo združeni v poeziji in kulturi.« Sodobna znanost je po njegovih besedah žal najhitrejša v vojaških tehnologijah.  Za spletni portal Novice z Notranjske je še povedal:

 

 

Ne spreglejte

Našo regijo bogati 13 obetavnih podjetniških zgodb

DIATONIČNE HARMONIKE IZ LIPOVEGA LESA IN POBEG V TROPSKI GOZD STA LETOŠNJI ZMAGOVALNI POSLOVNI IDEJI …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja