Obvestilo

Človeška ribica ima jajčece!

Postojna, 2. februar – Preteklo soboto je eden izmed vodnikov v Postojnski jami opazil, da je na steklo akvarija v Koncertni dvorani pritrjeno jajčece človeške ribice. Čuvala ga je breja samica. O tem dogodku sta bila nemudoma obveščena oba biologa, zaposlena pri Postojnski jami, ki sta se še isti večer urgentno odpravila v jamo in si ogledala stanje.

Opazila sta,  da ima breja samička samo eno jajčece, ki pa ga intenzivno brani. Kmalu po tistem, ko sta prispela do akvarija,  se je »materi« oz. jajčecu približal eden izmed ostalih osebkov. Breja samička se je silovito odzvala in vsiljivca ugriznila v bok, s čimer ga je prepodila. Glede na videno je bilo očitno, da v obstoječem stanju breja človeška ribica ne bi imela miru oz. bi bilo jajčece ogroženo. Zato sta se biologa odločila druge osebke takoj umakniti iz akvarija v koncertni dvorani. Tako sta izlovila šest  preostalih proteusov, pri tem pa bila pozorna, da sta čim manj vznemirjala brejo samičko.

Glede na izkušnjo izpred dveh let bi nevarnost za jajčece  lahko predstavljale tudi postranice, ki jim jajčece predstavlja slasten zalogaj. Vendar pa v obdobju enega meseca človeških ribic nismo hranili in je zato v akvariju prisotnih le nekaj postranic, ki pa se navadno skrivajo med prodom.

»Zdaj bo treba počakati, da vidimo, če bo breja samička izlegla še več jajčec, saj to običajno počne več dni.  Kaj se bo zgodilo, bomo videli. Lahko izleže še več jajčec, lahko pa se zgodi, da bo samička preostala jajčeca, ki jih še ni izlegla preprosto reabsorbirala in na ta način privarčevala energijo za naslednje razmnoževanje,« sporočajo iz Postojnske jame.

Očitno pa so razmere v akvariju za ribice res zelo ugodne, saj se nam je “čudež” iz leta 2013 ponovil.

 

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja