Obvestilo

Človeška ribica je izlegla najmanj 45 jajčec

Človeška ribica je v akvariju v Postojnski jami v dveh tednih izlegla najmanj 45 jajčec, ki skalo, pod katero jih odlaga, skoraj popolnoma obarvajo v belo. Biologa sta v akvarij namestila infrardečo kamero za snemanje v temi, ki razkriva skrivnosti razmnoževanja človeške ribice, so sporočili iz Postojnske jame.

“Zato sta naša biologa, ki ju skoraj vsak od dnevnih obiskov akvarija preseneti s kakšnim novim jajčecem, ribico “dala pod infrardečo kamero” za snemanje v temi, akvarij pa izolirala, da radovednost obiskovalcev ne bi bila preveč stresna za  ribico in njena jajčeca. Posnetki infrardeče kamere tako razkrivajo skrivnosti razmnoževanja človeške ribice – izboklina na trebuščku, ribica se prilepi na površino, kamor bo odložila jajčece, po približno 20 minutah popolne negibnosti je jajčece izleženo. Nekaj jajčec tudi kaže znake delitev, kar pomeni, da bi se iz njih, lahko izlegle ličinke človeške ribice. Jajčec pa je toliko, da jih že težko natančno preštejemo, saj ribica jajčeca odlaga tudi na zadnjo stran kamna,” sporočajo iz Postojnske jame in dodajajo, da obiskovalci ribico že spremljajo v živo na posebnem ekranu v jami, pripravljajo pa tudi spletno stran za spremljanje družine človeške ribice v živo.

Gre za zelo redek pojav oz. skorajda čudež narave, saj se je avgusta 2013 prvič zgodilo, da so bili v turistični jami priča izleganju jajčec človeške ribice, ki velja za eno najbolj zapletenih in skrivnostnih bitij podzemlja. Takrat je samica izlegla 22 jajčec.

17022016-Cloveska ribica1

Posnetek z infrardečo kamero

Fotografija ribice z jajčeci odloženimi na spodnjo stran kamna, foto Iztok Medja

 

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja