Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Cucki – nova abonmajska predstava v Postojni

Če so se abonenti postojnskega abonmaja kdaj spraševali, o čem razmišljajo psi, so na tokratni gledališki predstavi dobili odgovor na prav to vprašanje. Na sporedu je bila namreč komedija Cucki Mestnega gledališča Ptuj.

Cucke je režiral Matjaž Latin, v pasje življenje in zgodbe pa so stopili Gojmir Lešnjak Gojc, Klemen Slakonja in Nenad Nešo Tokalić. Od premiere si jo je ogledalo več kot dvanajst tisoč ljudi in naletela je na izjemne odzive publike. Nič drugače ni bilo sinoči v Kulturnem domu Postojna. Upravičila je prejetje najboljše ocene na 26. festivalu Dnevi komedije v SLG Celje in prejela nagrado za Žlahtno komedijo 2017 po izboru občinstva.

Predstava nas popelje v zavetišča in na hišna dvorišča. Približa nam tako žalostne zgodbe kot tudi komične prigode štirinožnih kosmatincev. Pozove nas, da začnemo primerjati svoje življenje s pasjim, pri čemer bi opazili, da je pasje življenje prav tako bogato in čustveno prežeto kot naše. Psi prav tako razglabljajo o ljubezni, spolnosti, prijateljstvu, maščevanju, nasilju in drugem. Trio igralcev se v predstavi pojavlja v podobi slikovitih pasjih likov, ki skozi monologe predstavljajo publiki svoje življenjske zgodbe. Predstavljen je raznolik nabor psov, ki se ne razlikujejo le po pasmah, temveč tudi po značajskih potezah, statusu, samopodobi, lastnikih in še čem. Tako srečamo starega mešanca, ki se zaljubi in bori za samičko s svojim najboljšim prijateljem, rotvajlerja, ki ima težave s sosedi, angleškega hrta, dirkaškega šampiona, ki nikoli ne more ujeti tistega presnetega zajca, policijskega psa, ki se spopada s kriminalom, kraškega ovčarja, ki mu je glavna skrb obdržati svojo čredo, čivave, ki se samo lepotičijo in opravljajo in druge.

Skupno jim je, da vsi liki izražajo glavne značilnosti človeškega značaja. Predstava je edinstvena mešanica humorja in tragedije. Psi pripovedujejo o sebi, obujajo spomine, izpovedujejo svoje ljubezenske težave, opisujejo uspešno reševanje problemov na delovnem mestu in premlevajo najnovejše čenče. Četudi komedija, ko se na trenutke ne moreš nehati smejati, pa ti določeni deli zgodb kosmatincev dajo misliti, o njihovem položaju in o človeškem odnosu do živali. Njihova ljubezen je neizmerna, zatorej jim jo vračajmo tudi mi.

 

Maja Batagelj

Foto: arhiv Mestnega gledališča Ptuj

Ne spreglejte

Zmaga življenja – likovna razstava Ande in Janeza Ovsca

Toliko sinergije kot je je bilo minuli petek zvečer na odprtju razstave, toliko vzajemnega spoštovanja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja