Obvestilo

Cvetje v jeseni na Medvedjem Brdu

Gledališka skupina Medvedje Brdo je to poletje pripravila gledališko igro na prostem Cvetje v jeseni. Premierna uprizoritev istoimenske povesti slovenskega pisatelja Ivana Tavčarja se je v prijetnem naravnem okolju pod zvezdnatim nebom, pred številnim občinstvom zgodila sinoči.

Logatec – Edinstvena predstava na prostem, ki jo je režiral Bogdan Žerjal, v glavnih vlogah pa sta nastopila Maja Nagode in Jože Gladek,  je poleg Kmečkega praznika pomemben del turistične ponudbe kraja.

Bogdan Žerjal (na fotografiji), ki v amaterskem gledališču deluje že deset let, je doslej vedno sam pisal scenarije za dramske uprizoritve, letos pa se je odločil scenarij prvič ustvariti po literarni predlogi. »Ideja za to predstavo je v moji glavi zorela že nekaj let. Cvetje v jeseni sem si izbral prav zato, ker je slovenska literarna klasika, ki je skozi filmsko uprizoritev segla v srce Slovencev. Sama zgodba se dogaja v kmečkem okolju, zato se že prizorišče predstave samo zlije z njo. Zgodba je preprosta, romantična in hkrati dovolj zahtevna, da je v meni prebudila zanimanje,« pojasnjuje.

Cvetje v jeseni-Žerjal

Gre za precej kompleksen projekt, pri katerem sodeluje veliko ljudi. Sama igralska zasedba šteje 13 članov. Za tehniko skrbi domačin Matej Kržišnik, kostume pa so si lahko izposodili v Narodnem gledališču v Gorici, kjer so jim poleg izposoje tudi svetovali pri izbiri. »Za postavitev samih kulis in prizorišča pa sta zaslužna predvsem moja brata. Pomaga nam tudi sosednja kmetija, ki nam je prijazno odstopila zemljišče, za kar sem jim še posebno hvaležen,« pove sogovornik.

Režiser se je tokrat odločil za malce širšo igralsko zasedbo in poleg domačih amaterskih igralcev k sodelovanju povabil tudi nekaj oseb z igralskimi izkušnjami iz Rovt in Logatca. »Imeli smo tudi manjšo avdicijo, vlogo Mete in Janeza pa sta dobila Maja Nagode in Jože Gladek,« pove Žerjal, ki je sam prevzel vlogo hlapca Danijela.

Kmetija odprtih vrat Šinkovec gostoljubno sprejela obiskovalce

Pred premiero smo se obiskovalci lahko družili z ustvarjalci predstave na bližnji Kmetiji odprtih vrat Šinkovec, ki je poleg okrepčevalnice Tavžentroža sponzor dogodka, Vilma in Jože Brenčič, lastnika kmetije, pa sta igralcem in gostom izkazala prijazno gostoljubje. Za gledalce bodo postavljena lesena sedišča, za varnost pa so skrbeli krajevni gasilci. Nenadna ohladitev ni odvrnila številnih obiskovalcev, logaška civilna zaščita pa je z odejami poskrbela, da jih med poldrugo uro dolgo predstavo ni zeblo.

Premieri bo sledilo šest ponovitev, prva naslednja bo 27. avgusta. Več informacij o predstavi sami pa lahko dobite tudi na spletni strani www.cvetjevjeseni.si/.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Cvetje v jeseni-igralci1

Igralce smo zmotili pred začetkom premiere.

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja