Obvestilo

»Da bi vsem ljudem posvetilo svobodno sonce« – s slovesnosti pri ruskem spomeniku na Kalcah

9. maja dopoldne so se na jasi v Vodicah pri Kalcah ob spomeniku ruskim ujetnikom 1914-1918 že deseto leto zapored zbrali predstavniki Mednarodnega kluba slovanskih rojakov RUSLO, Občine Logatec, Združenja borcev za vrednote NOB Logatec in drugi.

Govorniki – predsednik društva RUSLO Evgenij Meleščenko, predsednica koordinacijskega odbora organizacij rusko govorečih priseljencev v Sloveniji Evgenija Breskvar, logaški župan Berto Menard in predsednica Združenja borcev za vrednote NOB Logatec Vesna Jerina – so se poklonili spominu na ruske vojne ujetnike, ki so v prvi svetovni vojni umrli med gradnjo  železnice iz Logatca proti Idriji. V svojih nagovorih niso pozabili omeniti, da ravno 9. maja praznujemo Dan zmage nad fašizmom, v novejšem času pa še Dan Evrope. Vsi so si bili edini v tem, da moramo spomin na te čase prenašati na bodoče rodove, katerim pa je treba zagotoviti čim boljše pogoje za življenje.

Slabo vreme je udeležence pregnalo v Gostilno Turk na Hotedršici, kjer so se dogovorili tudi o tem, da se prihodnje leto zopet srečajo.

Besedilo in foto: Brane Pevec

Evgenija Breskvar

Ne spreglejte

Na finalu POPRI tudi letos najboljši

Finale in zaključna prireditev nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih POPRI, ki se je včeraj …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja