Obvestilo

Dan odprtih vrat na Počku

Na osrednjem vadišču Slovenske vojske (SV) na Počku je bil danes dan odprtih vrat. Pripadniki SV so predstavili svojo oborožitev in opremo, obiskovalci so se lahko popeljali s tankom, najmlajši pa skozi igro spoznavali vojaški poklic.

Poček-danodprtihvrat3 Poček-danodprtihvrat2 Poček-danodprtihvrat1

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak in predstavnik postojnske občine Goran Blaško sta na novinarski konferenci izpostavila obojestransko pripravljenost na iskanje rešitve glede vojaškega vadišča na Počku. Med napredki, ki sta jih dosegli strani, sta poudarila predvsem boljše obveščanje okoliških prebivalcev.

Vodstvo ministrstva si kljub zmanjšanju obrambnega proračuna prizadeva kar največ vlagati v komunalno infrastrukturo v bližini vadišča. Doslej je, kot je pojasnil mag. Bizjak, ministrstvo v lokalno skupnost vložilo približno 3,7 milijona evrov, in sicer 1,6 milijona na podlagi neposrednega dogovora z občino, preostalo pa v obliki neodplačnega prenosa nepremičnin.

Skladno z dogovori, sprejetimi v okviru koordinacijske skupine, si ministrstvo prizadeva čas izvajanja vojaških vaj kar najbolj prilagoditi aktivnostim v občini, Slovenska vojska je opustila streljanje z velikimi kalibri, ki ga zdaj izvaja v državah partnericah, kadar je mogoče, pa vaje tudi združuje in jih izvaja skupaj z drugimi državami, je dejal državni sekretar.

Svetnik Občine Postojna Goran Blaško je dejal, da si na občini zainteresirane skupine javnosti prizadevajo vključiti v ureditev odnosov in so v ta namen oblikovali posvetovalno skupino, katere dogovore posredujejo koordinacijski skupini. Med dogovori koordinacijske skupine je izpostavil ureditev vprašanja nadomestil okoliškim prebivalcem, pri čemer bo ministrstvo predlagalo ustrezno rešitev tudi na podlagi preučitve ureditev v sosednjih državah. Kot je poudaril, se zavzemajo za sistemsko ureditev vprašanj. (B. M. K.)

Foto: slovenskavojska.si

Poček-danodprtihvrat5

 

 

 

 

Ne spreglejte

Poletni glasbeni festival Cantabile: v soju luči in čudovite glasbe

V četrtek, 27. junija 2024, ob 20.30, se bo v Logatcu začel že 11. poletni …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja