Obvestilo

Dan parkov na Cerkniškem jezeru

V nedeljo smo obeležili evropski dan parkov in slovesnost ob tem dnevu so pripravili tudi v Notranjskem regijskem parku (NRP).

Osrednje dogajanje se je odvijalo na tako imenovani vstopni točki, na parkirišču na koncu Dolenjega Jezera. Na tej lokaciji bo sedaj tudi uradno stal prenovljen lojtrnik Turistično-informacijskega centra. Trak sta namreč ravno na dan parkov simbolično prerezala župan Občine Cerknica Marko Rupar in Matevž Podjed, direktor NRP.

Sicer pa so organizatorji v sodelovanju z lokalno skupnostjo, društvi, zavodi in tudi podjetji pripravili pester program, ki je obiskovalce na Cerkniškem jezeru in v okolici zadržal nekoliko dlje od običajnega nedeljskega sprehoda.

Na parkirišču si je bilo moč ogledati sejem domačih izdelkov in krajši kulturni program. Že od jutranjih ur so bile na voljo aktivnosti na prostem, kot so opazovanje ptic, telovadba, tek, kolesarjenje, ogled Križne jame ter pohodi po različnih delih Notranjskega regijskega parka.

Posamezna doživetja – Pustolovščina z Jezerkom ter Jezerski pravljični kotiček – pa  so bila prilagojena posebej za otroke.

Obiskali smo Kmetijo Levar, kjer je njihov kozolec postal prizorišče pravljic (na fotografiji). Organizatorji iz JSKD OI Cerknica, so za otroke pripravili program, ki je temeljil na pravljičnem izročilu Cerkniškega. Tako je bila v ospredju pripovedka o nesrečni ljubezni med zaljubljencema iz karlovškega in štebrškega gradu. Otroci pa so jo na ustvarjalnih delavnicah narisali še po svoje.

Besedilo in foto: Maruša Opeka

Ne spreglejte

Pivka je doma v Sloveniji in Evropi

Ob prazniku Občine Pivka je osrednji dogodek, slovesna prireditev v Krpanovem domu, izzvenel kot svojevrsten …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja