Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Danes odpira vrata Festival Plavajoči grad

V Loški dolini, v Gradu Snežnik in v njegovi okolici, bodo v prihodnjih dneh vnovič oživeli pozabljeni grajski duhovi. Tema mednarodnega festivala glasbe in vizualnih umetnosti Plavajoči grad, ki se začenja danes, je namreč Spiritus Mundi. Nastopilo bo okoli 100 skupin iz 34 držav.

Velika atrakcija tridnevnega festivala je 80-članska zasedba mednarodnega orkestra Etno Histeria World Orchestra, ki obiskovalce vedno znova preseneti z edinstvenim spektaklom etno glasbe z vsega sveta.

Sicer se bodo v Loški dolini v sklopu Potujočega gradu na 12 prizoriščih zvrstila najrazličnejša glasbena in koncertna doživetja, ki jih bodo pripravili tako uveljavljeni mednarodni izvajalci kot tudi lokalni navdušenci.

Pester izbor nastopajočih

Festival bo nocoj ob 18. uri uvedel 80-članski orkester Etno Histeria World Orchestra, ki bo s spektaklom na jezercu v soboto tudi sklenil festivalsko dogajanje. Med glasbeniki, ki bodo popestrili letošnjo izdajo, pa bodo Nano Stern, Kate Young Quintet, Zamee ter Gnaoua Vibration.

Med nastopajočimi bodo številni slovenski umetniki oziroma skupine, kot so Amaya, Zala Pezdir, Šola uličnega gledališča Šugla, Teatro Matita, Gledališče Dela, lutkovno gledališče Zapik, obeta pa se tudi maraton gledališča kamišibaj s slovenskimi ustvarjalci.

Festival Plavajoči grad v tej obliki poteka petič, izhaja pa iz istrskega festivala Histeria in  temelji predvsem na vizualni podobi. Scenografi postavljajo prizorišča, ki so zelo raznolika: lahko pod vodo, nad vodo, v jamah, na drevesih, predvsem pa v okolici Gradu Snežnik.

Prostovoljci – dodana vrednost festivala

Celoten dogodek temelji na prostovoljstvu in poteka skorajda brez proračuna, čeprav gre za veliko prireditev, na kateri se bo v treh dneh zvrstilo več kot 100 dogodkov.

Temeljna dodana vrednost festivala so prostovoljci, med katerimi so člani raznih društev in posamezniki in tudi sami umetniki, ki prispejo na lokacijo na lastne stroške ter nastopajo iz lastnih vzgibov. Sredstva prispevajo tudi obiskovalci z vstopnino, iz katere organizatorji nato lahko krijejo določene stroške.

Ena izmed glavnih usmeritev festivala je tudi povezovanje ljudi, njihovih potencialov in umetniških izrazov.

Blanka Markovič Kocen

Foto: arhiv NzN

Ne spreglejte

Na Blokah v integrirano dolgotrajno oskrbo starejših

Bloški svetniki so na februarski seji sprejeli 2,5 milijona evrov težak občinski proračun za leto …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja