Obvestilo

Dediščina furmanstva z dokumentarnim filmom iztrgana pozabi

V Kulturnem domu Postojna so danes predstavili dokumentarni film Ohranjanje dediščine furmanstva ob cesarski cesti Dunaj – Trst. Film, ki bo spomin na furmanstvo, za naše kraje nekoč izjemno pomembno dejavnost, ohranil tudi za prihodnje rodove, ne nastal v sodelovanju Studia Proteus Postojna in Občine Postojna, nosilec projekta pa je Društvo Kolut.

»To so zgodbe, ki bodo ohranjale spomin na čudovite dogodke iz preteklosti, izdelek pa bo odlična promocija naših krajev,« je na predstavitvi med drugim dejal postojnski župan Igor Marentič. Da je bilo zgodba že samo snemanje, pa se je navezal Drago Mislej-Mef, v čigar rokah sta bila scenarij in režija. »Precenil sem svoje znanje o furmanih,« je dejal, ko je ugotovil, da je o furmanih napisana cela vrsta knjig z »biblijo« Milana Trobiča na čelu. »Na filmski trak smo uspeli ujeti tudi delčke tradicije, od kovačije do sedlarjev, čevljarjev in drugih poklicev, ki danes izginjajo, a bodo s pomočjo filma ostali v spominu. »Vsi ustvarjalci filma imajo korenine v Postojni in še delujejo na filmskem področju,« je na novinarski konferenci dejal Ernest Zakarija – Neto, direktor Studia Proteus in producent filma.

Operacija »Ohranjanje dediščine furmanstva ob cesarski cesti Dunaj-Trst s poudarkom na območju sedanje občine Postojna« vključuje produkcijo dveh dokumentarnih filmov, ki bosta obravnavala furmanstvo in z njim povezane dejavnosti. Prav furmanstvo je namreč pripomoglo k razvoju lesne industrije, gostinstva idr.

Dolgoročni cilj operacije  je ozaveščanje o dediščini furmanstva in posledično ohranitev obstoječe kulturne dediščine tudi pri mlajših generacijah. Prvi operativni cilj operacije je produkcija dveh filmov, drugi pa ustvarjanje enega delovnega mesta. Operacija vključuje vse tri ključne občine, to sta poleg Postojne še Pivka in Ilirska Bistrica. Predvidena vrednost operacije je dobrih 66.500, znesek sofinanciranja pa nekaj več kot 435,400 evrov. Projekt so namreč konec  lanskega leta uspešno prijavili na razpis Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Kot je povedal Mef, je vsaj polovica materiala za drugi film, ki bo nekoliko bolj zabaven od prvega, saj se z njim podajajo tudi v gostilne, med roparje in čarovnice, že posneta.

Premiera prvega filma bo 22. maja ob 19.00 v Postojni, v istem tednu bosta projekciji še v Pivki in Ilirski Bistrici. In če je soditi po današnji sedemminutni projekciji, je to zares film, ki obeta in si ga bomo z veseljem ogledali. Ne le enkrat.

Ekipa:

Scenarij in režija: Drago Mislej-Mef; režija: Dušan Milavec; snemanje: Manuel Tomšič, Neja Kalan; grafika: Neja Kalan; organizacija snemanja na terenu: Nevenka Burger; odgovorna urednica: Alenka Furlan Čadež; produkcija: TV Studio Proteus; producent: Ernest Zakarija-Neto

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Drago Mislej-Mef

 

Aleš Zidar (prvi z desne)

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja