Obvestilo

Žagarjeva domačija v Bujah najbolj avtentičen primer ohranjanja dediščine

Na podelitvi priznanj Šole prenove 29. marca v Dolenjskem muzeju v Novem mestu je 17 lastnikov objektov kulturne dediščine in kulturnih spomenikov, hiš, domačij, kmetij, cerkva iz mest in krajev iz vse Slovenije prejelo priznanja za uspešno prenovo v letu 2022, štirje med njimi pa so prejeli posebna priznanja za prenovo, tudi prenovitelji Žagarjeve domačije v Bujah.

Domačija leži na obrobju Brkinov, v vasi Buje, ob glavni cesti Divača-Ribnica. Kmetija stoji na samem, ob reki Reki in je znana po 400-letnici mlinarske in žagarske obrti ter kmetijski dejavnosti.

Priznanja programa Šola prenove, ki je nastal v partnerstvu s Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Združenjem zgodovinskih mest Slovenije, Srednjo gradbeno, geodetsko in okoljevarstveno šolo Ljubljana in Šolskim centrom Škofja Loka, so bila podeljena drugič, tokrat za leto 2022.

Dediščina je kakovost in ne breme

Vseh 17 uspešno prenovljenih objektov kulturne dediščine je predstavljenih v monografiji Prenove, zgodbe o hišah, v kateri je komisija med drugim zapisala, da bi si želeli družbenega konsenza, da je dediščina kakovost in ne breme, ter strukturne podpore vsem, ki ohranjajo že izgrajen stavbni fond, ker s tem ohranjajo naše okolje, ne širijo po nepotrebnem poselitvenih vzorcev, koristijo že vloženo energijo v gradnjo, ne kupujejo na novo proizvedenih gradiv in ne trošijo energije in energentov s transportom teh gradiv preko celin.

Občina Pivka

Foto: arhiv Šole prenove

Ne spreglejte

Rok Puhar in Neja Krišnar – zmagovalca cerkniškega polmaratona

V nedeljo je v Cerknici v organizaciji ŠD Sovica potekal polmaraton, dogodek, ki Cerknico z …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja