Obvestilo

Dela na projektih oskrbe s pitno vodo v porečju Ljubljanice potekajo po načrtih

Aktivnosti na dveh projektih posodabljanja in nadgradnje vodovodnih sistemov v porečju Ljubljanice, ki jih izvajajo od marca letos, potekajo po načrtih, so na novinarski konferenci v Postojni sporočili iz sodelujočih občin.  Dela naj bi bila zaključena do konca januarja 2018.

Postojna  –  Gre za dva pomembna projekta posodabljanja in nadgradnje vodovodnih sistemov v šestih občinah. V okviru prvega sklopa sodelujeta občini Postojna in Pivka, v drugem pa občine Log – Dragomer, Brezovica, Logatec in Postojna ter Škofljica. Ocenjena vrednost prvega sklopa projekta Oskrba s pitno vodo v porečju Ljubljanice znaša skoraj 30 milijonov evrov brez DDV,  drugega pa  dobrih devet milijonov brez DDV. Oba projekta sofinancirajo Republika Slovenija, Ministrstvo RS za okolje in prostor in  Kohezijski sklad Evropske unije.

Zanesljivejša in varnejša oskrba s pitno vodo

Župani sodelujočih občin in podžupan Postojne so na novinarski konferenci  izpostavili pomembnost naložb v vodovodne sisteme, ki na daljši rok zagotavljajo boljšo, varno in bolj zanesljivo oskrbo s pitno vodo. Projekta pomembno prispevata tudi k učinkovitejšemu upravljanju z vodovodnimi sistemi oz. razpoložljivimi vodnimi količinami iz različnih virov oskrbe, nemotena pa bo oskrba z vodo tudi v primerih možnega izpada posameznega vodnega vira ali dela sistema zaradi okvare.

Postojna: zgrajenih 7 km cevovoda

Predmet prvega projektnega sklopa je izgradnja dobrih 62 kilometrov cevovodov, 2 zajetij vode, 2 vodarn, pretočne celice in regulacijskega objekta. Na območju občine Postojna je bilo do sedaj zgrajenih dobrih sedem kilometrov cevovoda. Dela so potekala oz. na nekaterih odsekih še potekajo na območjih med Titovo in Reško cesto, med Zalogom in Pivko, na cesti proti Stari vasi in proti Kremenci ter med Hraščami in vodarno Korotan.

Na Pivškem 11,7 km cevovodov

Na Pivškem na več gradbiščih potekajo izkopi, polaganje vodovodnih cevi in zasipavanje jarkov. Do zdaj so zgradili 11,7 kilometra cevovodov. Na območju vodohrana Pivka se gradi cevovod, in sicer od studenca v Radohovi vasi proti obstoječemu vodohranu, ob lokalni cesti za naselje Šilentabor pa so denimo zgradili že več kot polovico cevovoda, prav tako so že položili cevovod po samem naselju.

Drugi projektni sklop zajema izboljšavo 3.568 metrov obstoječega vodovoda in novogradnjo slabih 15 kilometrov vodovodnega sistema s pripadajočimi objekti. Dela na območju vseh vključenih občin potekajo po terminskem planu.

Log-Dragomer kmalu z višjo tlačno cono

Občina Log – Dragomer že skoraj zaključuje z deli pri formiranju višje tlačne cone – Visoke cone Lukovica, v občini Brezovica pa poteka priprava gradbišča, kmalu se bodo začela izvajati zemeljska dela na lokaciji bodoče vodarne, nato bo sledila izgradnja betonske konstrukcije.

Logatec: pospešeno na odseku Rovte-Logatec in povezavi s Postojno

V občini Logatec so v juniju pričeli z deli na odseku Rovte–Logatec in na povezavi vodovodnega sistema med občinama Logatec in Postojna. Več kot polovica primarnega vodovoda na odseku Rovte–Logatec je že vgrajenega. Izkop za vodohran na griču Sekirica je izveden, položen je podložni beton, polagajo se dovodne cevi. Glavnina del ob glavni cesti Kalce–Planina je končana, izvaja se cevovod na delu Grčarevec–Laze–Jakovica.

Škofljica: v ospredju trasa Lavrica-Škofljica in vodovod na Orlah

Na območju občine Škofljica polagajo vodovodne cevi na trasi vodovoda Lavrica–Škofljica in izvajajo montažna dela pri vodohranu na vodovodnem sistemu Orle. Izvedeno je približno 90 odstotkov dolžine cevovoda.

Drugi projektni sklop zajema izboljšavo 3568 metrov obstoječega vodovoda in novogradnjo slabih 15 kilometrov vodovodnega sistema s štirimi vodohrani, dvema črpališčema, dvema zajetjema vode in vodarno. Dela povsod potekajo po terminskem planu.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

Ne spreglejte

Odprtje drsališča in prižig prazničnih luči zavrtela Praznično kolo Logatec

Nenavadno toplo zimsko vreme sinoči sicer ni šlo na roko organizatorjem ledene ploskve, je pa …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja