Obvestilo

Delavci cerkniškega Bresta vložili predlog za stečaj

Cerknica – Skupina delavcev cerkniškega Bresta, ki je že dva meseca brez plač, je danes na ljubljansko okrožno sodišče vložila predlog za stečaj družbe, je za STA pojasnil predstavnik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Primorske in Notranjske Bojan Kramar. Proizvodnja v družbi že nekaj časa stoji, večina delavcev, ki so poleti tudi stavkali, je na čakanju.

Usoda podjetja Brest Pohištvo, ki je imela po zadnjih informacijah vodstva okrog 150 zaposlenih, ostaja negotova, prav tako ni znano, kako se je končalo iskanje novega poslovnega partnerja, ki ga je iskalo vodstvo.

V nekaj dneh bo zapadla še tretja plača, ki jo delavcem dolgujejo v družbi, prav tako jim dolgujejo še lanski regres, že dolgo jim niso plačali prispevkov. Brest, ki je nekoč zaposloval 2000 ljudi, je sicer pred dvema letoma prejel za 1,8 milijona evrov državnega posojila, ki naj bi ga začel odplačevati letos. Po prepričanju gospodarskega ministrstva je bilo namreč miselno ohraniti zdravo proizvodno jedro v družbi, stečaj pa bi imel za regijo, v kateri posluje, negativne gospodarsko-socialne posledice.

Župan občine Cerknica Marko Rupar je za STA ocenil, da stečaj družbe, če bo do njega prišlo, gotovo ne pomeni dobre novice za občino, ki je včasih slovela po lesno predelovalni industriji. Ob tem pa je poudaril, da je stopnja brezposelnosti v občini sicer nižja od državnega povprečja, že sedaj pa naj bi družbo zapustilo okrog 20 delavcev, tako, da naj bi jih ta imela le še okrog 130, čeprav uradnih podatkov nima.

Delavci iz lesno predelovalne industrije bodo v primeru stečaja v občini težko našli delo, podjetja iz tega sektorja se namreč tudi v cerkniški občini soočajo s težavami. Občina bo sicer še naprej pomagala delavcem Bresta.

Vir: STA

Foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

V Notranjskem muzeju Postojna odprli novo razstavo »ROCK POSTOJNA«

V Notranjskem muzeju Postojna so v praznični december zakorakali z novo, prav posebno razstavo, ki …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja