Obvestilo

Denarja ministrstva za obrambo za gasilsko-reševalni center v Postojni ne bo

Skoraj dva meseca po tem, ko je postojnski občinski svet sprejel sklep, da bo občina 23. decembra odstopila od dogovora o uporabi vojaške infrastrukture na območju občine, je ministrstvo za obrambo sporočilo, da nima več podlage za izplačilo vsega dogovorjenega denarja za nov gasilsko-reševalni  center, ki ga v Postojni odpirajo v soboto.

Novi Gasilsko-reševalni center je pomembna pridobitev, še zlasti, ker na Postojnskem potekajo številne reševalne akcije. Ne glede na sporočilo ministrstva za obrambo, da ne bo prispevalo svojega denarja za center, postojnski gasilci pravijo, da so najsrečnejši gasilci v državi, saj so s svojo pobudo o novem centru naleteli na posluh tako pri županu kot pri občinskem svetu.

Obrambno ministrstvo, ki bi moralo v skladu z dogovorom občini vsako leto izplačati do 240.000 evrov odškodnine za uporabo vadišča, je po poročanju Radia Slovenija “s pridom izkoriščalo besedico do”. Lani pa je podpisalo dogovor, da bo za leta od 2016 do 2020 občini skupno izplačalo 600.000 evrov za gradnjo novega gasilsko-reševalnega centra.

Zdaj z ministrstva sporočajo, da bodo Občini Postojna nakazali sredstva do vključno 23. decembra 2018, 252 000 evrov pa bodo zaradi enostranske odpovedi pogodbe zadržali. Občina Postojna pa jim bo, kot je na današnji novinarski konferenci povedal župan Igor Marentič, račun vseeno izstavila.

Večino od dobrih štiri milijone evrov, kolikor je vredna investicija, bo plačala občina, 600 000 evrov pa naj bi po dogovoru prispevalo ministrstvo za obrambo. Sama gradnja se je v dveh letih nekoliko podražila, a je končna cena 4,4 milijone za več kot 4.400 kvadratnih metrov še vedno ugodna, so prepričani na Občini Postojna.

Novi, sodobno opremljeni center bo gasilcem zagotavljal hitrejši in varnejši dostop so avtoceste, prostovoljni gasilci bodo imeli ob intervencijah lažji dostop do same nove lokacije, dobili pa so tudi nadvse primeren poligon za učenje.

Stavbo na stari lokaciji so za 202 000 evrov prodali za namen športno-plezalnega centra, ki naj bi ga odprli v septembru prihodnje leto.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja