Obvestilo

Deset let Lokostrelskega društva Logatec

Pred desetimi leti pa je dozorela želja, da tudi Logatec dobi svoj lokostrelski klub –   tako  se je 5 lokostrelskih navdušencev 30. avgusta 2006 zbralo v gostilni Baron in  rodilo se je Lokostrelsko društvo Logatec.  Ustanovitelji so bili: Franci Lukančič, Mežnar Stane, Jan Mihevc, Marko Vihar in Anda Ovsec. Marko Vihar je za prvih pet let prevzel vlogo prvega predsednika. Potem ga je zamenjal Jadran Lukančič, ki vodi društvo že drugi mandat. S papirji se vse od začetka spopada Anda Ovsec.

 

Od začetkov do desete obletnice

Janez Podjed, dolgoletni učitelj telesne vzgoje v OŠ 8 talcev Logatec se spominja, da se je pred skoraj tridesetimi leti srečal z lokostrelstvom, se nad njim navdušil in ga v okviru krožka približal številnim učencem.  Pravi, da je želel med drugim tudi izboljšati držo učencev.  Navdušenost se je prijela nekaterih njegovih učencev, ki so nadaljevali z lokostrelstvom pod okriljem LK MINS Postojna.

Lokostrelsko društvo Logatec letos  praznuje svoj 10. rojstni dan! Za to posebno priložnost se jih je v soboto, 23. julija,  zbralo  okoli 80 članov in povabljencev v brunarici na ovinku v Grčarevcu. Povabilu so se odzvali tudi člani iz Sosednjih klubov: MINS Postojna, LK Kamnik, LD Budanje, DLLL Snežniška Diana, LK Paradoks. Seveda ni manjkal niti župan Berto Menard.

S hodnika v dvorano

Prvo leto so člani dvakrat tedensko trenirali v OŠ 8 talcev. Zaradi finančne stiske so leto za tem trenirali v skoraj nemogočih razmerah, in sicer v hodniku ene od hiš v bivši vojašnici, kjer je bilo komaj kaj svetlobe, pa zelo mraz.  Ker je bila 2008 možnost, da v zgornji stavbi bivše vojašnice uredijo dvorano, so večino gradbenih del opravili prostovoljno. Uredili so dvorano, kjer stoji v vrsti šest tarč in so odlični pogoji za zimske treninge.  Urejeno imajo tudi lepo zunanje strelišče prav tako v Centru za zaščito in reševanje.

Člani društva so kmalu po ustanovitvi zavihali rokave, v okviru finančnih sredstev so si priskrbeli tarče in vso potrebno opremo za treniranje in organizacijo lokostrelskih tekem. V Logatcu organizirajo najmanj eno tekmo na leto. Pripravili pa so tudi že štiri v enem letu.

Lepi rezultati doma in v tujini

V vseh letih se je v društvu zvrstilo že mnogo članov. Trenutno jih je 41 vseh starosti. Trenirajo pod vodstvom Silva in Kristjana Bauerja, Jadrana Lukančiča in Klemna Stoševskega. Dosegajo lepe rezultate doma in v tujini. V preteklosti so bili posamezniku tudi člani državnih reprezentanc in so pobrali marsikatero kolajno na pomembnih tujih evropskih in svetovnih tekmovanjih.

Ob jubileju so ugotavljali, da je zaskrbljujoče predvsem to, da je delovanje društva  v preveliki meri odvisno od papirologije, ki mora podpirati vsaj tri vogale, pa od iznajdljivosti članov, šele potem pride na vrsto treniranje in tekmovanja.  Pa seveda so si postavljali tudi najpomembnejše vprašanje – ali bodo lahko še naprej delovali in trenirali v prostorih, ki so jih sami pomagali urediti?

Veliko lokostrelskih uspehov  še nekajkrat po deset let!

Anda Ovsec

Avtor fotografije: Andrej Godeša

 

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja