Obvestilo

Dijaki SGLŠ nesebično priskočili na pomoč

Ena od osnovnih ‘’zapovedi’’, ki se jo učijo dijakinje in dijaki SGLŠ Postojna, ki vstopajo na pot medicinskih sester, je pomoč drugim, pomoči potrebnim. Ko se je pričela kazati vsa razsežnost krize slovenskega zdravstva v primanjkljaju in izgorelosti zaposlenih v zdravstveni negi in oskrbi, je bila odločitev dijakinj in dijakov lahka – pomagajmo tistim, ki potrebujejo pomoč.

Mentor Dragan Babuder je stopil v stik z Občinskim štabom Civilne zaščite Občine Postojna, ki je dneh epidemije imela najboljši vpogled nad situacijo v domovih starejših v naši regiji in tudi širše. Ideja je bila s strani vseh vpletenih dobro sprejeta, zato je bilo treba določiti zgolj datum,  kdaj gremo v akcijo. Na pomoč v domove starejših sta odšla tudi dva učitelja zdravstva in se pridružila šestindvajsetim dijakinjam in dijakom.

Dijaki četrtega letnika izobraževalne smeri zdravstvena nega prihajajo iz različnih okolij, največ jih je z območja Postojne, Pivke in okolice. Pet dijakinj prihaja z območja Notranjske (Cerknica, Stari trg pri Ložu), dve dijakinji iz občine Ajdovščina oziroma Vipava, dva sta iz Logatca. Posamične dijakinje so še iz občin Vrhnika in Idrija. Po preverjanju in usklajevanju je mentor sestavil seznam lokacij, kjer bodo dijaki razporejeni v naslednjih štirih tednih. Dijaki so bili razporejeni v Dom upokojencev Postojna, Talito Kum Postojna, DEOS Cerknica, Dom starejših Logatec, Dom upokojencev Idrija, Dom starejših občanov Ilirska Bistrica, Dom upokojencev Ajdovščina, ena dijakinja je bila nekaj tednov v pomoč tudi v Zdravstvenem domu Sežana, kasneje se je pridružila ekipi v Taliti Kum. Že na začetku je bila osnovna strategija, da bomo dijakinje in dijake glede na potrebe po kadru premeščali iz enega okolja v drugo. Tako so štirje dijaki, ki so bili prvotno razporejeni v Talito Kum, odšli na pomoč v Dom upokojencev Postojna po “izbruhu” pozitivnih v njihovem zavodu.

Dijaki so v časih koronakrize videli zdravstveno nego drugačno, kot se jo učijo v manj razburkanih časih. Pa vendarle je tudi to zdravstvena nega; je vse prej kot prelaganje papirjev, izvidov … je izvajanje aktivnosti zdravstvene nege v časih, ko ni na razpolago dovolj materiala, zaposlenih. Ko je režim dela tako močno spremenjen, da moraš znati improvizirati in se znajti, kljub vsemu pa biti še vedno varen pri svojem delu. Nuditi stanovalcem kakovostno in časovno optimalno uslugo. Vse to (tudi to) je zdravstvena nega.

Naj za konec spregovorijo besede dijakinj in dijakov: “Izkušnje, ki jih pridobivamo v teh razburkanih časih so neprecenljive in edinstvene. Kakorkoli se sliši smo v dneh, ko velikokrat ni bilo časa za malice radi odhajali na delo – na pomoč tistim, ki so slednjo najbolj potrebovali. Stkali smo vezi, ki so še kako pomembne, da zdravstveni tim dobro deluje. V teh časih ni bilo časa za deljenje nalog glede na barvo delovne obleke; ali si bil ali nisi bil. In mi smo dobili občutek, da smo! Tako so rekli naši začasni sodelavci. Tisti, ki so nam vsak dan kazali, kako krmariti v razburkanem morju in ne popuščati. Dali so nam neprecenljive nasvete, bili z nami skupaj v situacijah, ki jih bo izkusila verjetno samo naša generacija. Za razvoj nas kot bodočih zdravstvenih delavcev je to neprecenljivo. Dalo nam je potrditev, da stvari niso samoumevne, da se je za dosego cilja treba boriti in za opravljeno delo prevzemati odgovornost. Izkušnja, ki se počasi izteka nam je dala šolo za življenje.’’ (S. Z.)

 

 

Ne spreglejte

Postojnska jama praznuje: 200 let vodniške službe

Z včerajšnjim dogodkom v Koncertni dvorani Postojnske jame smo svečano zaznamovali jubilejno leto: 200 let …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja