Obvestilo

Dinamični prometni znaki za boljšo varnost voznikov in medvedov

O prisotnosti medvedov oz. drugih večjih prostoživečih živali na ali ob cestišču nas od začetka letošnjega leta opozarjajo tudi dinamični prometni znaki. Na dveh problematičnih odsekih magistralne ceste Ljubljana – Kočevje, tj. pri Jasnici in Ortneku, so namreč postavljeni štirje elektronski znaki “Divjad na cesti”. Znaki, ki se aktivirajo le takrat, ko v neposredno bližino ceste zaidejo večje živali, opozarjajo voznike o nevarnosti oz. možnosti trka z njimi. Takšni znaki, ki so v sklopu projekta LIFE DINALP BEAR in ob soglasju Direkcije RS za infrastrukturo sedaj prvič postavljeni na slovenske ceste, bistveno povečujejo cestno-prometno varnost.

Postojna in Logatec: zvočna odvračala in električna ograja

Prometnice lahko negativno vplivajo na številne prostoživeče živali. Medvedi, ki jih povozijo motorna vozila, predstavljajo znaten del skupne zabeležene smrtnosti medvedov v Sloveniji. Sočasno trki vozil z medvedi in ostalimi večjimi vrstami prostoživečih živali pomenijo veliko tveganje za voznike in njihove sopotnike. Poročilo in akcijski načrt projekta LIFE DINALP BEAR sta izhodišči za izvedbo številnih omilitvenih ukrepov za zmanjšanje povoza medvedov v Sloveniji, ki jih izvajata Inštitut za ekološke raziskave ERICo Velenje in Zavod za gozdove Slovenije. V letu 2015 so bila na najbolj problematičnih odsekih železniških prog Postojna – Pivka (med Postojno in Prestrankom) in Ljubljana – Postojna (med Rakekom in Uncem) postavljena zvočna odvračala, ki opozarjajo medveda na prihod vlaka. Spomladi 2016 bodo zvočna odvračala nameščena tudi na najbolj problematičnih odsekih državne ceste Ljubljana – Kočevje, plezanje medvedov prek ograje na primorski avtocesti pa bo med Logatcem in viaduktom Ravbarkomanda preprečevala električna ograja.

Prometni znaki s senzorji zaznajo prisotnost velikih živali

Eden pomembnejših ukrepov, ki so ga člani projektne skupine izvedli za zmanjšanje problematike trkov vozil z medvedi, je postavitev dinamičnih prometnih znakov. Gre za popolno novost med aktivnostmi za zmanjšanje povoza večjih prostoživečih živali pri nas. Sistem je prirejen po že dokazano učinkovitih sistemih iz tujine (npr. Nemčija, Kanada). Dinamični prometni znaki delujejo na principu obveščanja voznikov o nevarnosti, ko je ta dejansko prisotna (torej ko so živali resnično v bližini ceste); ko nevarnosti ni, znaki niso aktivni. Senzorji, ki so nameščeni vzdolž ceste, namreč zaznajo prisotnost vsake večje živali, tudi medveda, ki se približuje cestišču. Takoj, ko se sprožijo, vklopijo po dva elektronska prometna znaka “Divjad na cesti”, ki sta postavljena na obeh straneh problematičnega odseka. Znaka pričneta tedaj utripati in delujeta še nekaj minut po sprožitvi senzorjev. Opozarjanje voznikov je torej le občasno, ko je nevarnost dejansko prisotna, kar naj bi zagotavljalo tudi bistveno večjo zaznavanje in odzivnost voznikov.

Erico, Inštitut za ekološke raziskave

Foto: Marko Masterl

Dinamični prometni znaki1 Dinamični prometni znaki2

Ne spreglejte

Pivški svetniki na seji o poenotenju turističnega vodenja, predšolskem varstvau in ceni komunalnih storitev

Pivški občinski svetniki so na 9. redni seji občinskega sveta uvodoma obravnavali kadrovske zadeve z …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja