Obvestilo

Do nujne medicinske pomoči s tožbo države ali ustavno presojo?

Župani treh notranjskih občin, Cerknice, Loške doline in Blok, Marko Rupar, Janez Komidar in Jože Doles, ter direktor Zdravstvenega doma Cerknica Sašo Kavčič so na današnji novinarski konferenci v Cerknici izrazili protest zoper reorganizacijo nujne medicinske pomoči v svojih občinah, ki so ga naslovili tudi na ministrico za zdravje Milojko Kolar, a na njenem ministrstvu niti pošte niso prevzeli.

V občinskih upravah Cerknica, Loška dolina ter Bloke so skupaj z medicinskim osebjem in s prebivalci ogorčeni nad predlogom Pravilnika o službi nujne medicinske pomoči, ki ukinja dežurno službo in s tem nujno medicinsko pomoč (NMP) v Zdravstvenem domu dr. Božidarja Lavriča Cerknica. Najbližja satelitska urgenca bi bila po tem pravilniku v Postojni, od koder bi reševalci do, denimo, Babnega Polja,  ki je najbolj oddaljen kraj, potrebovali kar 45 do 50 minut!

Spremembe pomenijo slabšo dostopnost do zdravstvenih storitev

Glede na to, da izvajalci NMP na območju občin Cerknica, Loška dolina in Bloke pokrivajo območje, veliko kar 482 km2, na katerem živi okrog 16.800 prebivalcev, do katerih je dostop velikokrat otežen zaradi slabih prometnih povezav, ocenjujejo, da namesto pozitivnih učinkov, ki jih s pravilnikom obljubljajo na ministrstvu, spremembe pomenijo slabšo dostopnost do zdravstvenih storitev.

Kot je uvodoma poudaril gostitelj, cerkniški župan Marko Rupar, so bili v zadnjih letih deležni več reorganizacij, med njimi geodetske uprave in policije, ki pa se niso izkazale kot učinkovite in še manj varčne. »Zdaj pa nam jemljejo še dežurnega zdravnika, kar je osiromašenje podeželja,« je poudaril Rupar.

Ogrožena so življenja

Župani omenjenih občin so v en glas izrazili skrb,  da bodo zaradi načrtovane reorganizacije nujne medicinske pomoči in samovoljnih ter enoznačnih potez pristojne komisije, ki je sodelovala pri pripravi pravilnika, ogrožena celo človeška življenja. Življenje pa je svetinja in to ne glede na to, od kod nekdo prihaja.  »Zato tudi nikakor ne moremo sprejeti načrtovanih potez ministrstva za zdravje. Pristojne smo že opozorili, da na tovrstne ukrepe ne bomo pristali, in jih seznanili z argumenti,« so med drugim zapisali v protestu, naslovljenem na zdravstveno ministrico.

Po prepričanju Saša Kavčiča, direktorja cerkniškega zdravstvenega doma, je taka reorganizacija nujne medicinske pomoči, predvsem pa ukinjanje dežurnega zdravnika, za vse tri občine korak nazaj in poslabšanje zdravstvene oskrbe. »Nesprejemljivo je, da se dober sistem  ruš i s slabšim in dražjim,« je dejal bloški župan Jože Doles in se vprašal, kaj je v ozadju tega pravilnika:  politika, posameznik ali poskus kopiranja kakega drugega sistema.

Občani – žrtve enoumja

Janez Komidar, župan najbolj oddaljene občine Loške doline,  je poudaril, da se občani lahko počutijo kot žrtve enoumja oziroma sprememb na slabše. »V vseh teh letih je zdravstvo v naših krajih svojo nalogo opravljalo vzorno,« je poudaril Komidar, Kavčič pa je dejal, da v cerkniškem zdravstvenem domu vsako leto opravijo analizo zadovoljstva med pacienti, pri čemer je nujna medicinska pomoč oziroma dežurstvo že vrsto let ocenjena najvišje med vsemi enotami.

Po Ruparjevih besedah o zaostritvah svojih zahtev ne razmišljajo, v učinek peticij ne verjame, z vlado oziroma neposredno s predsednikom  le-te se bodo še poskušali dogovarjati.  »Možna pa je tudi tožba države ali ustavna presoja,« je poudaril Rupar.

Župani omenjenih treh notranjskih občin zahtevajo 24-urno prisotnost zdravnika in opozarjajo, da bi z angažiranjem gasilcev pri nujnih prevozih, ko gre za človeška življenja, na njihova ramena prevalili preveliko breme.

Besedilo in foto (z leve župan Blok Jože Doles, direktor ZD Cerknica Sašo Kavčič, župan Cerknice Marko Rupar in župan Loške doline janez K0midar): Blanka Markovič Kocen

 

 

 

Ne spreglejte

Pivški svetniki na seji o poenotenju turističnega vodenja, predšolskem varstvau in ceni komunalnih storitev

Pivški občinski svetniki so na 9. redni seji občinskega sveta uvodoma obravnavali kadrovske zadeve z …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja