Obvestilo

Dogovor z Morsom splaval po vodi

Včeraj so se na redni seji sešli postojnski svetniki in med drugim sprejeli Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Postojna in Odlok o subvencioniranju komunalnega prispevka za mlade in mlade družine v občini Postojna. Sporni predlog novega začasnega dogovora z ministrstvom za obrambo glede osrednjega vojaškega vadišča pa je župan Marentič umaknil z dnevnega reda seje občinskega sveta. Koalicijski svetniki so namreč napovedali, da tega dogovora ne bodo sprejeli, saj po lanskem odstopu občine od dogovora vodni viri na tem območju še niso zavarovani.

Obstoječi odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Postojna sega v leto 2007, njegove določbe so zastarele, nekatere tudi neizvedljive, zato je treba ta odlok nadomestiti. Predlagani odlok uvaja večje število novosti, ki poenostavljajo in postopek odmere NUSZ naredijo preglednejši. Med drugim se po novem združujejo poslovni nameni – doslej jih je bilo vsaj šest različnih, po novem bosta samo dva, ukinja pa se točkovanje izjemnih lokacij. Svetniki so v razpravi podprli predlog Zvonka Černača, da se vrednost točke določi le za leto 2020 in ne 21, kot je bilo predvideno v predlogu odloka.

Svetniki so sprejeli tudi Odlok o subvencioniranju komunalnega prispevka za mlade in mlade družine v občini Postojna. Pogoj za pridobitev subvencije v višini 40% za mlade oz. 50% za mlade družine je, da v občini Postojna prvič rešuje stanovanjsko vprašanje z gradnjo novega ali prenovo starega stanovanjskega objekta in da je lastnik nepremičnine, na kateri je predvidena gradnja. Svetniki so se tudi strinjali, da se za omenjeno populacijo šteje ljudi v starosti do 35 let.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Pivški svetniki na seji o poenotenju turističnega vodenja, predšolskem varstvau in ceni komunalnih storitev

Pivški občinski svetniki so na 9. redni seji občinskega sveta uvodoma obravnavali kadrovske zadeve z …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja