Obvestilo

Dom na Slivnici zaživel v polnem sijaju

Občina Cerknica z županom Markom Ruparjem in najemnik Doma na Slivnici Robert Polajžer sta dokazala, da je s sodelovanjem, z operativnostjo in dialogom, mogoče delati velike stvari, ki so vsem v ponos in zadovoljstvo. Danes sta slovesno odprla prenovljeno pritličje Doma na Slivnici.

Občina Cerknica je leta 2016 v Domu na Slivnici poskrbela za čistilno napravo za odpadno vodo. Tri leta kasneje, 2019, je za potrebe ogrevanja vgradila toplotno črpalko. Leta 2020 je v celoti financirala obnovo pritličja, ureditev gostinskega dela z zunanjo teraso in sanitarijami. Obnovili so kuhinjo v nadstropju in vodohran. Dom ima tudi črpalko ter ustrezne filtre za pitno vodo. Občina Cerknica je poskrbela za panoramsko kamero in vremensko postajo, ki sta v veliko pomoč obiskovalcem pri načrtovanju obiska.

Že v kratkem bo dom dobil tudi avtomatski defibrilator. Občina je v obnovo do sedaj vložila že 180.000 evrov, s čimer sledi zavezi, da bo iz občinskega proračuna namenjala sredstva za postopno obnovo Doma na Slivnici.

V letošnjem letu pa investicij še ni konec. V občinskem proračunu je predvidenih 140.000 evrov za obnovo strehe in odstranitev nedovoljenih gradenj s strani nekdanjih najemnikov. Leta 2022 se bo energetska sanacija nadaljevala z obnovo fasade, menjavo oken in ureditvijo zimskega vrta v nadstropju. V proračunu bo za naložbo zagotovljenih 140.000 evrov. V sedmih letih bo občina tako v Dom na Slivnici investirala 460.000 evrov.

Župan Marko Rupar je izpostavil, da se s sodelovanjem res lahko veliko doseže. »Občina je prisluhnila potrebam najemnika, ki se je izkazal kot zagnan in smo hitro našli skupne cilje,« je povedal župan. Čeprav je Robert Polajžar dom prevzel ravno v času epidemije, v aprilu, pa se je epidemija izkazala tudi kot odlična priložnost za temeljito obnovo. »Seveda pa ne bi zmogli tako brez občine kot tudi naših zvestih pohodnikov, domačinov, ki jim je Slivnica drugi dom. Res smo presrečni, da imamo take goste. Hvala vam,« je poudaril Polajžar.

Slivnica kot osrednja turistična točka v občini dobiva primerno infrastrukturo. Na Planinsko zvezo Slovenije je Občina Cerknica tudi že naslovila prošnjo za pridobitev statusa planinskega doma, kar bo Slivnici prineslo še nove priložnosti. Direktor Notranjskega regijskega parka Matevž Podjed je povedal, da bodo z lokalnimi ponudniki tudi v prihodnje iskali različne sinergije.

Občina Cerknica / Uredništvo NzN

Foto: Tine Šubic

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja