Obvestilo

Doprsni kip Franca Antona Steinberga – pomnik tudi za mlajše generacije

Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica je skupaj z občino Cerknica uresničila zamisel o postavitvi doprsnega kipa Franca Antona Steinberga, ki ga je izdelala akademska kiparka Milena Braniselj, v prostor pa umestil arhitekt Marjan Loboda.

Poklon avtorju prve monografije o Cerkniškem jezeru

Steinberg – krasoslovec, politehnik, slikar, kartograf – je za Cerknico pomemben predvsem kot avtor prve monografije o Cerkniškem jezeru iz leta  1758. Podpornik, pobudnik pri Steinbergovem raziskovanju Cerkniškega jezera je bil kranjski deželni glavar Janez Gašper Cobenzl. Steinberg je imel poleg hiše na Marofu, temveč tudi v Cerknici, na Taboru, bil je lastnik  Pogačnikove hiše, zdajšnja stavba na Partizanski cesti 23, torej sosede knjižnice. Hiša ima izjemno zgodovino.

Spomeniki so prepreka proti pozabi

»Knjižnica hoče delovati in vplivati tudi na prostor izven knjižničnih zidov tudi zato, da bi se ozavestili, da premoremo velike može, ki so delovali v tem okolju in bili pomembni tako za slovenski kot tudi za evropski kulturni prostor,« je v nagovoru med drugim poudarila direktorica knjižnice Marija Hribar. »To je že tretji doprsni kip, ki smo ga postavili skupaj z Občino Cerknica. Pred knjižnico je že doprsni kip pesnika Jožeta Udoviča, pred rojstvo hišo Frana Gerbiča pa doprsni kip tega glasbenika.« Kot je poudarila Hribarjeva, so spomeniki vidna, fizična znamenja proti pozabi. »Spomenik je prepreka proti pozabi.«

Blanka Markovič Kocen

Foto: Tine Šubic

Ne spreglejte

S slikarjem Petrom Lazarevićem med ustvarjalnimi sprehodi in portreti

V Jožefovi galeriji Doma Marije in Marte v Logatcu so sinoči odprli pregledno razstavo slikarja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja