Obvestilo

Dr. Anja Bajda Gorela: cerkniška kultura ima izjemen potencial

Dr. Anja Bajda Gorela je letos marca v svoje roke prevzela vajeti Kulturnega doma Cerknica, ki sodi pod okrilje Notranjskega regijskega parka. Dramaturginja, režiserka, gledališka kritičarka in scenaristka, ki se v Cerknico vsak dan pripelje iz Izole,  vidi poslanstvo kulturnega doma  v tem, da lokalnemu prebivalstvu zagotavlja kakovostni kulturni program. »To pomeni dostop do najkakovostnejših kulturnih prireditev čim bolj sočasne produkcije, če je možno čim novejše, in predvsem da zagotavlja raznovrsten kulturni program,« je uvodoma povedala Bajda Gorelova, ki sem jo te dni obiskala v cerkniškem kulturnem domu. Ta bo, kot pravi sogovornica, tako lokalnim društvom in posameznikom kot tudi vseslovenskim ustvarjalcem omogočal, da se predstavijo.

Kakšen program načrtujete za prihodnje obdobje?

Ob razpisu sem morala pripraviti strategijo razvoja kulturnega doma za prihodnjih pet let. Trenutno načrtujemo zaključek sezone, torej majski in junijski program, intenzivno se pripravljamo na dan Notranjskega regijskega parka in na občinski praznik,  ukvarjamo pa se tudi z zasnovo programa v prihodnji sezoni,  v kateri največ pozornosti namenjamo  pripravi otroških abonmajev.

Kateri bodo poleg otroškega abonmaja še drugi zahtevnejši projekti, prireditve?

Glasbeni koncerti, izziv je tudi september kot uvod v sezono in raznovrsten gledališki program.

Ali sodelujete z dosedanjo ekipo ali ste morda pridobili nove sodelavce?

Ne, ostajamo trije, ob meni sta še Eva Turšič kot sodelavka pomočnica in Miha Razdrih kot tehnik.

Kaj pa bo za vas največji delovni izziv?

Mislim, da jih bo več. Če govorim dolgoročno,  jih v obdobju petih let vidim precej. Od tega, kako pridobiti obiskovalce, ki še niso redni gostje kulturnega doma, do tega, kako zadržati sedanje ljubitelje in obiskovalce kulturnega doma, in premagovanja raznovrstnih ovir, ki se bodo na tej poti pojavljale.

Kako sicer ocenjujete kulturno življenje v Cerknici?

Deležna sem bila čudovitega sprejema. Zame kot Izolanko je to okolje  precej, ne pa povsem  novo. Doslej sem namreč sodelovala s Kulturnim društvom Rakek, režirala sem njihove predstave za ljubiteljske skupine. Navdušena sem nad tem, kakšno naklonjenost izkazuje to okolje do kulture. Tega v svojem domačem okolju nisem vajena.

S čim ste se ukvarjali doslej?

Tri leta sem bila na svobodi, delala sem različne projekte, od ambientalne predstave z evropskimi sredstvi, ki smo jo pripravili leta 2014, do končanja svojega doktorata iz dramaturgije v istem obdobju na akademiji za gledališče.  Sodelovala sem tudi pri različnih projektih v zvezi s pedagogiko oz. kulturno-umetnostno vzgojo v sodelovanju s pedagoškim institutom in pri mednarodnih projektih.

Kje vidite perspektivo kulture v Cerknici?

Mislim, da ima Cerknica izjemen potencial že v tem, kako je posrbljeno za infrastrukturo. Tukajšnji kulturni dom je optimalen glede na to, kaj lahko nudi. Seveda zaradi velikosti odra ne more gostiti kakih velikanskih, grandioznih predstav, ima pa vse druge tehnične zmogljivosti za izvedbo manjših, toda kakovostnih in tudi tehnično zahtevnejših  dogodkov. V izkoristku te kot tudi dodatne infrastrukture, na primer  ploščad pred kulturnim domom, Cerkniško jezero, Tabor in preostala infrastruktura Notranjskega regijskega parka, torej vidim velik potencial. Ta prizorišča lahko dihajo skupaj in se prepletajo s kulturnim domom.

Bi želeli še sami kaj dodati?

Zdi se mi, da sem začela dobro, pred seboj vidim veliko izzivov, tu se počutim odlično.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

 

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja