Obvestilo

Dr. Feelgood v Logatcu: prehrana je znanost

Kako pomembna je prehrana v našem življenju, se, žal, pogosto zavemo šele tedaj, ko zbolimo ali ko preprosto ne zmoremo več, ko se »sesujemo«. Zato ne preseneča, da je predavanje Maria Sambolca, dr. Feelgooda, nutricionista in trenerja, ki je v Logatec prišel na povabilo ŠD Moj gib, pritegnilo izjemno pozornost. Predavanje, ki je potekalo v prostorih logaške obrtne zbornice, je Sambolec razdelil v tri dele, začenši z osnovami o virih informacij o zdravi prehrani in pasteh pojmovanja le-te,  v drugem delu je podal definicijo zdrave prehrane, v tretjem pa je bil govor o praksi.

Sambolec je znanje in licence pridobival v tujini, doma pa izobražuje prehranske strokovnjake. Po njegovem mnenju okoli vprašanj zdrave prehrane na zunaj vlada velika zmeda. Poudaril je, da mediji niso zanesljiv vir informacij, saj jih resnica primarno ne zanima. Neresnice širijo tudi t. i. youtube guruji in facebook. Pasti ponujajo nekateri dokumentarci in knjige. »Zanemarja se dejstvo, da je prehrana znanost, naravoslovna veda, podaljšek biologije,« je dejal predavatelj in poudari,l da obstajajo univerzalne resnice o prehrani. Po njegovih besedah je verodostojen vir informacij znanstvena literatura, s katero pa si ljudje ne znajo dosti pomagati.

Definicijo zdrave prehrane je zasnoval na treh zakonih, in sicer kot stanje znotraj kaloričnega ravnovesja, stanje, ko telesu zagotovimo potrebna hranila in ko to počnemo dolgoročno. Izpostavil je, da je nezdrav delež telesne maščobe največje tveganje za prezgodnjo smrt. Presenetila je, denimo, trditev, da so jetra prehransko dopolnilo narave, drobovina pa največji vir beljakovin. Spomnil je še na ogromne razlike med naravnim mesom in predelanimi izdelki, kar velja tudi za mleko. »Telo je ena sama velika beljakovina, ki se obnavlja. Beljakovine niso vir energije, potrebe po njih pa so absolutne,« je dejal Sambolec, ki po hranljivosti na visoko mesto postavlja zelenjavo, doslednosti pa pripisuje ključni pomen. Svoje predavanje je obarval s številnimi zgodbami iz svoje prakse, ponazoritvami in prispodobami, tako da sta dve uri sicer zbranega poslušanja minili, kot bi mignil.

Moj gib, ki skuša svojo zgodbo nadgraditi tudi s poučnimi predavanji, glede na sinočnje zanimanje za predavanje obljublja nadaljevanje prehranskega cikla le-teh.

Blanka Markovič Kocen

Foto: arhiv MG in Monika RudolfNe spreglejte

Štefančičeva nova knjiga – zborovska kronologija na Logaškem

Pesem druži in združuje ljudi, ki so si lahko še tako raznoliki po razmišljanju, čutenju, …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja