Obvestilo

Dr. Mark Pleško, Cosylab: »Smisel življenja ni samo ustvarjati dobiček.«

Postojnska območna enota gospodarske zbornice je v novembrskem gospodarskem forumu gostila dr. Marka Pleška, enega najbolj znanih in pronicljivih znanstvenikov pri nas, ki ga je po več kot dveh desetletjih dela v znanstveni sferi radovednost pregnala v podjetništvo, kamor je vstopil skozi velika vrata. Ob tem pa poudarja, da smisel življenja ni samo ustvarjati dobiček.

“Za nekatere sem high-tech podjetnik, za druge ekscentrik, ki živi v majhni vasici na Krasu. V resnici se samo trudim najti ravnotežje v življenju med delovnim uspehom, kvalitetnim časom z družino in nekaj malega zase. Večinoma sem se ukvarjal z eksotičnimi zadevami: bil sem balkanski prvak v smučanju na vodi, naredil sem doktorat iz jedrske in kvantne fizike ter MBA iz managementa na IEDC, sodeloval pri odkritju, kjer se materija spremeni v antimaterijo; zaposlen sem bil na Univerzi, Institutu Jožef Štefan, na tržaškem sinhrotronu; delal sem kot univerzitetni asistent, programer, znanstvenik;  zadnjih 15 let sem podjetnik, so-ustanovitelj in direktor podjetja Cosylab, ki je zraslo v mednarodno podjetje s preko 100 zaposlenimi in je vodilno na svetu v svoji niši krmilnih sistemov za jedrske pospeševalnike.” Tako so organizatorji zapisali v vabilu na novembrski gospodarski forum, kjer pa smo dobili še veliko več kot izjemnega sogovornika in kup idej ter spodbud, kako bi lahko, če bi … Če bi bili dr. Mark Pleško.

Leta 2001 je Pleško ustanovil podjetje z dvema zaposlenima, ki jima je že uvodoma povedal da bosta morda v tej službo samo pol leta. A se črni scenarij ni uresničil. Podjetje Cosylab ima danes 108 zaposlenih, njihovi izdelki so vredni sto in več milijonov evrov. »Najtežje je najti dobrega sodelavca,« pravi Pleško, ki zaposluje prek študentskega dela. Študente potem glede na sposobnosti zaposli naprej ali pa tudi ne.

Zaupanje gradijo s poštenostjo, poudarja: »Neverjetno je, kako to deluje,« pravi. Pomagati  želi človeštvu, pojasnjuje, zato razvijajo fotonsko terapijo, s katero bi lahko zdravili okoli tisoč pacientov, od tega vsaj 700 Slovencev.

Po izseljenski izkušnji – prvih 14 let življenja je Pleško živel v Nemčiji, več let pa se je na delo vozil v Italijo – ugotavlja, da je življenje v Sloveniji kvalitetno in je kritičen do nenehnega tarnanja Slovencev. »Živimo vedno bolj bogato in vse bolj smo razvajeni,« pravi Pleško, ki zase trdi, da je pravi lenuh, česar pa mu gotovo ne verjamemo. Smo pa ob odlično moderiranem pogovoru v prostorih postojnske gospodarske zbornice vnovič preživeli prijeten in navdihujoč poslovno obarvan večer,

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja