Obvestilo

Dragocena prva Zlata knjiga vpisov prvič na ogled javnosti

V Postojnski jami so danes slovesno zaznamovali dva zgodovinska dogodka: javnosti so prvič na ogled postavili prvo zlato knjigo vpisov, ob jamskem spektaklu, med katerim je sodobni Luka Čeč po vrvi prečkal podzemno reko Pivko na Velikem domu, pa smo pričakali 39-milijontega gosta.

Predsednik Upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj tokrat ni skrival svoje vznemirjenosti, ko je spregovoril o nad 200 let stari, v usnje vezani knjigi, v katero se je kot prvi uradni obiskovalec vpisal avstrijski prestolonaslednik (kasneje cesar) Ferdinand I. Nekoč sveže rjavo usnje, le še ponekod vztraja v koščkih.

Knjigo ohranjal spoštljiv odnos

Po Batageljevih besedah je k ohranitvi dragocene knjige, ki je zamenjala številne države, ključno pripomogel spoštljiv odnos, ki so ga vse oblasti in vsi upravljalci skozi zgodovino imeli do Postojnske jame. Doslej so knjigo, v katero se je v 15 letih po Čečevem odkritju notranjih delov jame na 430 straneh vpisalo 2900 obiskovalcev, skrbno hranili v arhivu Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU, po treh mesecih, ko bo na ogled javnosti, pa jo bodo temeljitorestavrirali.

28. maja 1945 je bil zadnji vpis v Zlati in prvi v Modri knjigi, oba je prispeval Josip Broz Tito. Do danes se je nabralo kar 31 vpisnih knjig, od tega pet zvezkov tako imenovane Zlate knjige, vse pa so neizčrpen vir raziskovanja. Ob brskanju po knjigi, ki slika tudi evropsko politično sliko, namreč  zasledimo tudi podpis grofa Tolstoya. Ko se tako sprehodimo skozi  stare stranice, kmalu najdemo novo presenečenje, Wolfganga A. Mozarta, najmlajšega Mozartovega sina, pa Thomasa Cooka, lastnika prve turistične agencije na svetu, in še mnoga druga svetovno znana imena.

39-milijonti gost je Novozelandec

V Postojnski jami smo dočakali že 39-milijontega obiskovalca. Graeme Ellis iz Nove Zelandije je obiskal jamo v sklopu daljše poti po Evropi, na katero sta se odpravila s soprogo, ki se ob podelitvi nagrad kar ni mogla nehati smejati. Za nagrado je prejel vikend paket za dve osebi v butičnem hotelu Vila Planinka na Jezerskem. »Veselimo se poti k 40-milijontemu obiskovalcu,« je dejal Batagelj.

Poleg 39-milijontega obiskovalca smo nagradili tudi 38.999.999. obiskovalca. Tretješolka Nika iz OŠ Draga Bajca Vipava, ki je sicer doma iz Podnanosa, si je jamo ogledala v sklopu šolskega izleta. Za nagrado je prejela  tridnevno smučarsko karto za smučanje na Cerknem. Prvi obiskovalec, ki je zakorakal proti 40-milijontem, pa je bil Eduardo Miralles iz Španije, ki kolesari po Sloveniji. Za nagrado je prejel dve vstopnici za poseben ogled Tajnih prostorov Hotela Jama. Vsi trije obiskovalci so prejeli tudi stekleno človeško ribico, monografijo Postojnske jame, in so se tradicionalno tudi vpisali v modro knjigo posebnih obiskovalcev.

Pred samo podelitvijo smo si v Jami ogledali spektakularen sprehod »sodobnega Luke Čeča« po 56-metrski vrvi, razpeti 16 metrov nad Pivko in s pridržanim dihom čakali, da pride z ene strani na drugo.

 Blanka Markovič Kocen

Foto: arhiv Postojnske jame

Ne spreglejte

Projekt Predjama Sustainable – uvod v trajnostno mobilnost na Postojnskem

Projekt, usmerjen v upravljanje trajnostne mobilnosti na turistični lokaciji Predjama, podpirajo Islandija, Lithenštajn in Norveška …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja