Obvestilo

Drobnica za vzdrževanje zelenih površin v Parku vojaške zgodovine

V Parku vojaške zgodovine je bila danes, 15. septembra 2020, novinarska konferenca ob zaključku operacije »Promocija reje drobnice kot turistični produkt«. Gre za inovativen projekt vzdrževanja zelenih površin v muzejskem turističnem kompleksu.

 

V okviru projekta je bil na okvirno 2,5 ha zelenih površin Parka vzpostavljen pašnik za drobnico z vso potrebno opremo (napajališča, krmišča, staja), kjer se danes pase 20 koz. Osnovni cilj projekta je bil zagotoviti sonaravni način vzdrževanja zelenih površin. Glede na to, da gre v Parku za velike površine, je rezultat projekta tudi znatno znižanje s tem povezanih stroškov, povečala pa se je tudi atraktivnost Parka vojaške zgodovine kot turistične točke, saj so živali vnesle v muzejski kompleks toplino in domačnost.

 

Projekt pa ima tudi pomemben promocijski učinek. Reja drobnice, ki je bila stoletja dolgo glavna gospodarska dejavnost na Pivki, je začela že sredi 19. stoletja nazadovati in je bila sčasoma skoraj pozabljena. Šele v zadnjih desetletjih je doživela ponovno oživitev, zato ima umestitev pašnika v osrednjo turistično točko Občine Pivka pomemben promocijski učinek tako za samo rejo drobnice kot tudi za mleko drobnice in mlečne izdelke.

 

V operaciji sta sodelovala dva partnerja, in sicer Zavod za turizem Pivka kot vodilni partner in Grega Česnik z Ekološke kmetije Česnik kot projektni partner. Projekt je bil izbran na 3. javnem pozivu za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja LAS med Snežnikom in Nanosom za programsko obdobje 2014–2020, sofinanciranih iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Vrednost operacije je znašala 18.754,32 eur z DDV (znesek sofinanciranja 13.765,99 eur).

 

Projektne aktivnosti so se iztekle avgusta 2020. Aleš Zidar, strokovni vodja Lokalne akcijske skupine med Snežnikom in Nanosom, je na novinarski konferenci ob zaključku projekta pohvalil prizadevanja Parka vojaške zgodovine za povezovanje z lokalnimi ponudniki in ohranjanje lokalne tradicije, kar potrjuje tudi več uspešno izvedenih muzejskih projektov pod okriljem LAS-a med Snežnikom in Nanosom.

PVZ/NzN

 

 

Ne spreglejte

Pivški svetniki na seji o poenotenju turističnega vodenja, predšolskem varstvau in ceni komunalnih storitev

Pivški občinski svetniki so na 9. redni seji občinskega sveta uvodoma obravnavali kadrovske zadeve z …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja