Obvestilo

Cerknica: Žene v društvu Klasje si prizadevajo ohranjati tradicijo in jo prenašati na mlajše

Cerknica – V petek, 19. februarja 2016, je v Cerknici potekal letni občni zbor Društva žena in deklet na podeželju klasje Cerknica, ki je lani obeleževalo 20-letnico obstoja. Članice so pregledale poročila za preteklo ter program za prihajajoče leto. Vodenje društva tudi v tretjem mandatu zaupano gospe Ani Ivančič. Občnemu zboru sta sledila večerja in druženje.

Društvo žena in deklet na podeželju Klasje Cerknica je društvo, ki je bilo ustanovljeno pred enaindvajsetimi leti, saj je dvajseto obletnico obstoja praznovalo v letu 2015. Trenutno je v društvu 82 članic različnih starosti, večina pa je že upokojenih. Ker je društvo žena in deklet, si želijo, da bi bilo več slednjih, ki bi se učile in ohranjale tradicijo za prihodnje rodove.

V petek, 19. februarja 2016, so imele redni letni občni zbor, ki se ga je udeležilo 36 članic. Potrdile so vsa poročila za lani, ter sprejele programe za leto 2016. Upravni odbor je isti, torej je predsednica društva še vedno Ana Ivančič, ki je na tem položaju že tretji mandat – pričenja se njeno deveto leto predsedovanja. Zaradi uspešnega vodenja društva so se ji članice zahvalile in ji izročile simbolično darilo.

Občnemu zboru je sledila večerja in druženje v prijetnem ambientu. Tudi na večerji ni manjkalo presenečenj, saj je ena od članic za sladico spekla in prinesla krofe.

Kaj pravijo članice?
Pogovarjali smo se z Lejlo, ki je nova članica. Pred enim letom se je v Cerknico preselila iz Škofje Loke in ko je brskala po internetu, saj je iskala, kaj se dogaja v občini, je našla tudi društvo Klasje. V društvo se je včlanila, da spozna kulinariko in tradicijo kraja, kamor se je preselila.

Drugi dve sogovornici sta bili Marija in Marica, ki sta članici od samega začetka. Včlanili sta se zaradi druženja, novega znanja, izletov in podobnih dogodkov. Ko smo ju prosili, kako bi nagovorili mlada dekleta, da se pridružijo društvu, sta povedali, da današnja dekleta nimajo časa biti v takih društvih zaradi služb. Prav tako se veliko receptov najde na internetu. Kljub temu si želita in vabita dekleta v društvo, v katerem se je moč naučiti oziroma seznaniti s starimi običaji, pripravo starih jedi, prazničnimi običajei, poleg tega pa je to tudi oblika druženja. V društvu so starejše ženske, ki veliko vedo, so zelo spretne in znajo najrazličnejše stvari. Veliko se človek nauči, ko mu nekdo pokaže v živo, tak stik je resnično pristen.

Žene in dekleta, nikoli ni prepozno, da se naučite novih stvari, kajti vse življenje se učimo.
Več informacij na: http://drustvo-klasje-cerknica.si/

Klasje 2 Klasje1

 

 

Ne spreglejte

ebm-papst Slovenija: v četrto desetletje z novimi poslovnimi prostori

Podjetje ebm-papst Slovenija, ki je največji delodajalec na Notranjskem, je včeraj v Podskrajniku v počastitev …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja