Obvestilo

Državljan Evrope 2023 je Sandi Curk

Evropski parlament je razglasil dobitnike prestižne nagrade Državljan Evrope za leto 2023. Slovenski prejemnik je poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk za projekt pomoči ukrajinskim sirotam in beguncem. Sinočnjega slavnostnega sprejema v Kulturnem domu Postojna so se poleg župana Postojne Igorja Marentiča udeležili tudi župani sosednjih občin, prvi in bivši predsednik države Milan Kučan in Borut Pahor, evropska poslanka Ljudmila Novak, ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon, za solidarnost Igor Maljevac in številni drugi visoki gostje, ki so do zadnjega kotička napolnili dvorano kulturnega doma.

Za nagrado Državljan Evrope ga je predlagala evropska poslanka Ljudmila Novak ob podpori še šestih poslank in poslancev Evropskega parlamenta iz Slovenije: Romane Tomc, Milana Brgleza, Irene Joveve, Franca Bogoviča, Matjaža Nemca in Klemna Grošlja.

Humanitarec po duši

Sandi Curk, poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko, je človek z veliko začetnico, človekoljub, prostovoljec in humanitarec po duši, ki se je v preteklosti izkazal v številnih krizah, ki so doletele našo državo in Evropo. Nazadnje je odigral ključno vlogo v projektu pomoči ukrajinskim sirotam in beguncem, ki so bili lani zaradi ruske agresije prisiljeni zapustiti svojo domovino.

Nastanitev 120 ukrajinskih beguncev …

Uradu Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov je pomagal pri premagovanju največjih ovir pri vzpostavitvi doma za otroke in urejanju nastanitvenega objekta. V Sloveniji je tako svoj drugi dom dobilo 120 ukrajinskih beguncev. Vsa skrb in koordinacija za njihov sprejem in namestitev je bila na ramenih Sandija Curka, zato mu je priznanje izkazal tudi Evropski parlament s podelitvijo prestižne nagrade Državljan Evrope za leto 2023.

… in 2.700 beguncev iz BiH

Sandi Curk se kot velik humanitarec samoiniciativno odziva tudi na druge tragične dogodke: v letih 1992-1995 je organiziral prihod in namestitev 2700 beguncev iz BiH; leta 1997 pa namestitev tisoč beguncev s Kosova.

Nepogrešljiv v času žledoloma in potresa v Turčiji

V času žledoloma v Sloveniji leta 2014, ko je 100.000 prebivalcev Notranjske ostalo brez elektrike, je organiziral reševanje obolelih in drugo nujno pomoč. Njegovo sodelovanje je bilo nepogrešljivo tudi ob nedavnih rušilnih potresih na Hrvaškem in v Turčiji.

O nagradi

Nagrado Državljan Evrope Evropski parlament vsako leto podeli za nacionalne, čezmejne in vseevropske projekte, ki spodbujajo tesnejše povezovanje in sodelovanje med prebivalci EU, pa tudi temeljne vrednote EU, kot so dostojanstvo, enakost, solidarnost, pravičnost ter državljanske pravice in svoboščine. Kandidate lahko predlagajo poslanke in poslanci Evropskega parlamenta, posamezniki, skupine ter organizacije civilne družbe.

rbsh
rbsh

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja