Obvestilo

»Državna pomoč Brestu ni ‘šenk’«

»Državna pomoč v višini 1,8 milijona evrov, ki jo je Brest Pohištvo prejel letos spomladi, ni ‘šenk’, temveč samo garancija za najetje kredita,« se je na našo objavo neuradne informacije, da so zaposleni v tem cerkniškem podjetju namesto regresa dobili pohištvo, odzval Bojan Kramar, sekretar pri ZSSS za primorsko in notranjsko območje, zadolžen za lesarsko industrijo. Po njegovih besedah je sindikat v podjetju pokazal veliko strpnosti v dogovarjanju z upravo in tudi pri izvedbi dveh letošnjih opozorilnih stavk. Kramar poudarja, da so zaposleni po pridobitvi bančnih sredstev dobili dve plači, regres za preteklo leto in tretjino regresa za leto 2012 ter poravnane vse prispevke za socialno varnost.

Prav tako je bilo dogovorjeno, da bodo letošnji regres dobili do konca julija, vendar se to ni zgodilo, so pa zaposleni, tako kot lani, dobili ponudbo za zamenjavo denarne terjatve za izdelke Bresta, vendar so se za to odločili le redki. »Ni pošteno, da tisti, ki je vzel omaro, to objokuje in riše črno sliko o podjetju,« dodaja Kramar.

Eno zadnjih še živečih lesnopredelovalnih podjetij pri nas se je v resnih težavah znašlo leta 2012, ko je po 15 letih prenehalo sodelovati s švedsko Ikeo. Brest Pohištvo je spomladi, ko so zaprosili za državno pomoč, zaposloval 186 delavcev.

Informacijo o izplačilih regresov, plač in prispevkov smo skušali preveriti tudi pri večinskem lastniku podjetja Mitji Strohsacku, ki nas je napotil na direktorja Darka Lesarja. Pojasnil, ki smo jih čakali ves dan, nismo dobili.

B. M. K.

/Se nadaljuje/

Foto: Reuters

 

Ne spreglejte

V Prestranku rase nova ekonomsko-poslovna cona

Župan Očine Postojna Igor Marentič je z izvajalci podpisal pogodbo za izvedbo projekta Regijsko obrtno …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja