Obvestilo

DS Smith Slovenija: Naklonjeni lokalnemu delovanju

V Logatcu imamo embalažnega velikana, DS Smith. Bivši Valkarton je v svoji tranziciji lastništva preko skladov in Duropacka v lanskem letu postal član embalažnih strategov DS Smith. Mednarodna korporacija DS Smith s sedežem v Londonu združuje preko 200 tovarn v 34 državah in več kot 25.000 sodelavcev. Kot potrditev zaupanja v razvojni potencial so investirali v oblikovno razvojni center PackRight na proizvodni lokaciji v Brestanici, ki je eden izmed štiridesetih  tovrstnih centrov po svetu.

 Embalažo iz valovitega kartona (corrugated) in polnega kartona (solid board), torej tri lokacije – Brestanico, Logatec in Rakek – so združili v enotni prodajni strategiji. O pričakovanjih, konkurenčnih prednostih in odnosu do lokalnega okolja smo se pogovarjali z vodjo logaške proizvodne enote Igorjem Hostnikom, ki je letos septembra prevzel vodenje.

Logatčani smo prislovično  nezaupljivi do vsega novega v svojem kraju, še posebej do tujcev. Kako boste upravičili svojo prisotnost?

 Povezujemo se z lokalno skupnostjo, predvsem z zaposlovanjem ali željo po zaposlovanju lokalnega prebivalstva. Zavedamo se potenciala ljudi, ki delajo in so motivirani ter prihajajo iz lokalnega okolja. Tudi naši lastniki spodbujajo lokalno delovanje ob globalni podpori investicij.

Zakaj se je DS Smith odločil za investicijo v Sloveniji in kakšne konkurenčne prednosti prinašate?

 DS Smith svoje poslovanje širi z nakupi podjetij iz njegove osnovne dejavnosti, to je strateške embalaže predvsem iz papirja in tudi drugih materialov. V Sloveniji je svojo mrežo dopolnil s tremi proizvodnimi enotami, ki so že uveljavljene na trgu in so znotraj DS Smith skupine ene najuspešnejših.

Kako boste tri enote, na Rakeku, v Brestanici in Logatcu, povezali, kako bodo sodelovale? Pričakujete kakšne  logistične težave?

 Te enote že zdaj sodelujejo med seboj, v prihodnje jih vidimo le kot strateške pozicije do naših strank, to pomeni čim bližje logistične poti do le-teh, sicer pa imamo centralno vodenje vseh skupnih procesov.  Z logističnimi težavami se ne srečujemo, to je že danes naša prednost.

Boste ostali pri kartonu ali boste razvijali še kakšne nove produkte?

 Ostajamo pri kartonu, je pa res, da je tu še veliko neizkoriščenih priložnosti, zato smo z letošnjim letom odprli oblikovno-razvojni center, kjer razvijamo nove rešitve iz ali na podlagi valovitega ter polnega kartona. Portfelj pa smo že dopolnili s portfeljem in recikliranih plastičnih materialov, s katerimi se ukvarja del skupine DS Smith.

Kdaj ste prevzeli vodenje enote v Logatcu?

Formalno letos  septembra, organizacijo podjetja pa smo pripravljali že od maja.

Ste uvedli kake spremembe v poslovanju, v kadrovski strukturi morda?

 Zaradi zahtevnosti trga spremembe uvajamo sproti. Ekipo osvežujemo zaradi novih idej, novih znanj in tudi zaradi razmeroma visoke povprečne starosti zdajšnjih zaposlenih.

Katere profile zaposlujete in jih verjetno še boste?

 V zadnjem času zaposlujemo višje izobražen kader.  V letošnjem letu smo namreč modernizirali proizvodne linije, dve večji investiciji smo že izvedli, tretjo bomo do konca leta, zato potrebujemo bolj strokoven tehniški kader, predvsem iz papirniškega, grafičnega, strojnega in elektro področja.

Kakšna so pričakovanja DS Smith glede poslovanja v Sloveniji?

 Pričakovanja so visoka. V ospredju je pridobivanje tržnega deleža. V Sloveniji imamo že več kot 60 % trga, kar je prednost, zato delamo predvsem na kakovosti in novih kreativno-inovativnih rešitvah na podlagi valovitega in polnega kartona.

Koliko ljudi zaposlujete v Logatcu?

 Trenutni obseg zahteva 118 ljudi, od tega jih je slabih 90 v proizvodnji, preostali pa v režiji. Prednost logaške proizvodne enote pa je, da ima bistveno večji potencial širitve ob pridobivanju tržnega deleža.

Ste se z vodstvom občine že srečali?

 Letos žal še ne. V preteklosti je direktorica imela več stikov z županom. Sicer smo z lokalnimi skupnostmi v rednih stikih, želimo pa si jih še več.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Blaž Korenč

 

DS Smith je vodilno evropsko embalažno podjetje, ki izdeluje embalažo po meri strank s poudarkom na najsodobnejši zasnovi embalaže in krajevnih storitvah v bližini strankinih obratov. Ponudba izdelkov vključuje prevozno embalažo, embalažo za končne stranke, promocijsko embalažo in razstavna stojala, zaščitno embalažo po meri ter industrijsko embalažo, tako da podjetje DS Smith pokriva vse zahteve trga

bkf_igorhostnik_2

Igor Hostnik, vodja proizvodne lokacije DS Smith Logatec: »Tudi naši lastniki spodbujajo lokalno delovanje ob globalni podpori investicij.«

 

Ne spreglejte

Pohod – izziv za gibalno ovirane osebe

V soboto, 25.05.2024, bo od 10h naprej potekal pohod za gibalno ovirane osebe. Izpred Ekomuzeja Pivških presihajočih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja