Obvestilo

Dve desetletji Notranjskega regijskega parka

Notranjski regijski park je minuli teden slavnostno obeležil 20 let svojega delovanja. Bil je uspešen pri prijavah na evropske projekte, a delovanja zavoda v vseh 20 letih si ni mogoče zamisliti brez trdne in vztrajne podpore Občine Cerknica. Park je v tem času doživel precejšen razvoj in ima danes nenadomestljivo vlogo pri ohranjanju naravne in tudi kulturne dediščine.

Voda povezuje območje

Pred dvema desetletjema je občina Cerknica prepoznala dragocenost tega območja in ustanovila zavarovano območje narave Notranjski regijski park, da bi te dragocenosti zaščitila in razvijala. Območje, ki se razteza na 222-ih kvadratnih kilometrih, ima status mokrišča mednarodnega pomena in je tudi osrednji del Klasičnega krasa, ki je bil v letu 2019 predlagan za UNESCO -vo svetovno dediščino. Voda pa je tista, ki območje povezuje v eno enoto.  Cerkniško jezero je najbolj znano presihajoče jezero na svetu; sam pojav presihanja je bil prvič razložen prav tukaj.

Raziskava o delovanju Cerkniškega jezera je Valvasorju prinesla edino, a imenitno priznanje v življenju. Leta 1687 je bil namreč izvoljen za člana angleške Kraljeve družbe v Londonu, poleg tega pa so njegov spis objavili v dveh tujih znanstvenih zbirkah.

Praznovanje počastil tudi znameniti filozof Slavoj Žižek

Za ustanovitelje Notranjskega regijskega parka in najboljšega poznavalca le-tega brez zadržkov lahko imenujemo Tineta Scheina, ki je na osrednji prireditvi skozi iskriv pogovor pojasnil nastanek, pomen in delo tega uglednega zavoda skozi čas. Ob 20-letnici NRP-ja, pa je poleg drugih visokih gostov, prisotne presenetljivo počastil s svojim obiskom velik ljubitelj narave in kulturne dediščine, filozof Slavoj Žižek, ki je bil seveda deležen gromke dobrodošlice.

NRP/Uredništvo NzN

Foto: Tine Šubic

Ne spreglejte

S slikarjem Petrom Lazarevićem med ustvarjalnimi sprehodi in portreti

V Jožefovi galeriji Doma Marije in Marte v Logatcu so sinoči odprli pregledno razstavo slikarja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja