Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Europe Direct Slovenije na obisku v Primorsko-notranjski regiji

Pretekli teden so se predstavniki nacionalnih točk Europe Direct in Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji sestali na delovnem srečanju v Pivki, da bi izmenjali aktualne informacije, znanja in izkušnje. Ogledali so si dva primera uspešnega črpanja EU sredstev v Primorsko-notranjski regiji, Park vojaške zgodovine v Pivki ter Ekomuzej Pivških presihajočih jezer v Slovenski vasi. Europe Direct je mreža Evropske komisije, ki skrbi za obveščanje državljanov o različnih zadevah EU. Sestavljajo jo informacijske točke po vsej Evropi. V Sloveniji točke delujejo v Murski Soboti, Mariboru, Celju, Ravnah na Koroškem, Novem mestu, Kranju, Novi Gorici, Kopru in tudi v Pivki.

Park vojaške zgodovine je nedvomno zgodba o uspehu, ki združuje kakovostno ohranjanje dediščine in njeno promocijo skozi privlačne turistične dejavnosti. Predstavlja pa tudi potencial za razvoj dopolnilne turistične ponudbe. Direktor Zavoda za upravljanje dediščine in turizma Pivka mag. Janko Boštjančič je udeležencem prikazal kronologijo parka in izpostavil več EU projektov, s pomočjo katerih se je uresničevala vizija parka. Poudaril je, da so EU sredstva pomemben vir financiranja razvojnih idej in omogočajo nastanek novih delovnih mest ter v prostor vnašajo nove kakovostne vsebine.

Ekomuzej Pivških presihajočih jezer je prav tako nastal s pomočjo EU sredstev. Erika Kovačič in Tanja Avsec z Občine Pivka sta pojasnili, da je prvi vsebinski korak predstavljala uspešna prijava na Program za razvoj podeželja, ki je omogočila dinamično predstavitev jezer, njihovih geoloških, geografskih, bioloških in etnoloških posebnosti v obliki didaktične in interaktivne muzejske razstave. V muzeju vse leto prirejajo izobraževalne delavnice in druge zanimive dogodke, s katerimi pri domačinih predvsem razvijajo odgovoren odnos do okolja. Leta 2014 pa je bil, tudi kot posledica pridobljenega znanja in spoznanj v sklopu projekta Ekomuzej, ustanovljen krajinski park Pivška presihajoča jezera. Ta v prvi vrsti znižuje tveganja škodljivih ravnanj za okolje in ljudi ter na široko odpira vrata pridobivanju novih EU sredstev, ki bodo namenjena ohranjanju bogate naravne dediščine ranljivega kraškega območja.

Udeleženci so si z velikim zanimanjem ogledali obe lokaciji in po srečanju povedali, da bodo dobre prakse, kakovostne izkušnje in ideje smiselno vključevali v lastne lokalne oziroma regijske projekte.

Več informacij: Informacijska točka Europe Direct Primorsko-notranjske regije, tel. št.: 05 721 22 42, e-naslov: europe.direct@rra-zk.si

Foto: M. Erjavec /RRA Zeleni kras.

Pivška presihajoča jezera

Park vojaške zgodovine Pivka

Ne spreglejte

Lov (na ščuke) je odprt!

Na Cerkniškem jezeru vsako leto za 1.maj poteka tradicionalni ščukolov, s katerim ribičli zaznamujejo začetek …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja