Obvestilo

Ex tempore Logatec 2016: Zlata muza Janezu Ovscu

Logatec –  Ex tempore 2016, ki je v Logatcu zaznamoval minuli konec tedna, je zbral več kot 50 umetnikov, kar je za to osrednjo likovno prireditev, letos že 12. po vrsti, rekordno število.  Kot je uvodoma povedal predsednik Društva logaških likovnikov Janez Ovsec, letošnja dela izstopajo tudi po kakovosti in izvirnosti.

 Veselimo se živeti

Ex tempore  so logaški likovniki letos poimenovali Veselimo se živeti, in pod tem geslom izbirali tudi najkakovostnejša izmed prispelih del.  Kot je dejala likovna kritičarka, obenem tudi predsednica komisije Anamarija Stibilj Šajn, 12. Razstava Ex tempore priča o tem, da s starostjo postajajo dela zrelejša in  slikovitejša, razveseljuje pa dejstvo, da so tematskim smernicam sledili predstavniki različnih generacij, različnih kilometrin in stopenj izobraževanja. »Najmlajša predstavnica je osnovnošolka,« je povedala Stibilj Šajnova.

Razstava je zelo raznolika, tudi po tehnikah, večina sodelujočih na Ex temporu je prišla iz drugih okolij.

Komisija je uzrla kvaliteto

Člani komisije so imeli težko nalogo. »Natančno smo zrli in uzrli kvaliteto,« je povedala predsednica komisije, ki je razglasila prejemnike priznanj za kvaliteto, izvirnost in za formo ter najvišje priznanje, Zlato muzo, kipec, delo kiparja Franca Godine. Slednjega je prejel Janez Ovsec, predsednik Društva likovnikov Logatec, ki je komisijo prepričal s svojim akvarelom z naslovom Poletje.

20160423_180151 

20160423_185038

»Stvarnost je sprejel kot preizkus, kako prestopiti iz znanega v neznano, kako razpreti bogato akvarelno izraznost ter povezati sproščenost in premišljenost likovnih rešitev,« je o nagrajenem akvarelu Janeza Ovsca dejala Stibilj Šajnova. V imenu župana je avtorju kipec zlate muze izročil podžupan Boris Hodnik.

Pozornost je vzbudilo tudi priznanje za kvaliteto Benjaminu Žnidaršiču za sliko Loška dolina, saj likovnemu občinstvu dobro znani »Beno« slika z usti.

Priznanje za kvaliteto, žlahten kolorit – občuteni dialogi med toplimi in hladnimi tonalitetami, klasično figuralno podobotvorje oživi s sproščeno, odločno gestualnostjo, je prejel Jurij Kravcov (na sliki s “svojo muzo”) za delo Radost v očeh. Za odlično umestitev motiva in žlahten kolorit barve pa Mitja Milavec za Utrinke.

20160423_183254

Priznanje za formo si je za skulpturo iz lesa V cvetju prislužil Franc Godina, priznanje za kvaliteto je za akvarel  Življenje ob morju pa Marija Strnad.

Z občutkom za svetlobo barve se je odlikoval Janez Dragolič, ki je za delo jesen prejel priznanje za kvaliteto, za dovršenost, ki vodi v fotorealizem pa Franc Musec.  S sliko Veselje ob vodi  je komisijo prepričala Zvonka Pacek.

Priznanja za izvirnost

Slika Olge Petrovčič ne predstavlja le predmeta, ampak telo slike, gre za celoto, kolorita drevesa in neba se spojita, barve prehajajo iz akterja dogajanja na ozadje. Sliko Marice Kobal odlikuje žlahtna barvna paleta, uporaba izraznosti struktur in dinamična kompozicijska rešitev, posodo v obliki keliha iz žgane gline Darinke Lapajne pa likovno-estetska kombinacija gline in žičnatih dodatkov, občuten dialog med fragmentom in celoto, med eksaktnimi in čutno-organskimi formami.

Glasbeno noto je prireditvi dodala domačinka  Katja Razložnik, ki  študira kitaro v  Celovcu in nas  je s kitarskimi akordi popeljala v lep umetniški večer.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

 

 

Ne spreglejte

V Notranjskem muzeju Postojna odprli novo razstavo »ROCK POSTOJNA«

V Notranjskem muzeju Postojna so v praznični december zakorakali z novo, prav posebno razstavo, ki …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja