Obvestilo

Expo Milano 2015 – nove priložnosti za Zeleni kras

Na Expu Milano 2015 se v prvi polovici junija v slovenskem paviljonu kot peta od skupno desetih slovenskih regij predstavlja Primorsko-notranjska regija. Turistična destinacija se predstavlja pod imenom Zeleni kras (Green Karst) in s sloganom Dva obraza enega sveta (One World, Two Faces). Preplet izjemnega podzemnega in nadzemnega kraškega sveta daje namreč destinaciji povsem samosvoj značaj.

Na Zeleni kras vabijo najlepše svetovno znane slovenske kraške jame: kraljica svetovnih jam Postojnska jama, Križna jama s podzemnimi jezeri in Planinska jama z največjim sotočjem podzemnih rek v Evropi. Tu leži presihajoče Cerkniško jezero, največje tovrstno jezero v Evropi, ki s svojo spreminjajočo se podobo preseneča v vseh letnih časih. Razgibana pokrajina vabi k aktivnemu preživljanju prostega časa v naravi skozi vse leto in ponuja raznovrstna doživetja in turistične produkte, kot so ježa konjev, vožnja z vozom – lojtrnikom, opazovanje ptic in medveda, kolesarjenje in pohodništvo ter jamski treking.

 

 

Nastop na Expu pomeni za regijo nove priložnosti za privabljanje obiskovalcev. Njihovo pozornost bodo skušali pritegniti z video vsebinami ter izjemnimi  fotografskimi motivi pokrajine in kraških posebnosti. Na zunanjem odru slovenskega paviljona so nastop regije 4. in 5. julija popestrile štiri skupine, ki bodo predstavile bogato izročilo notranjskega dela regije: Hiša izročila, Notranjski regijski park, Pustno društvo Cerknica (maske znamenitega Cerkniškega pustnega karnevala s coprnico Uršulo na čelu) in Godba Cerknica (dobitnice najvišjih priznanj v državi). Ljudska glasba, legende, obredi in šege ter trajnostna znanja (npr. lanarstvo – pridelava in izdelki iz lana,  izdelovanje čolna drevaka – nekoč osnovnega transportnega sredstva) bodo prav tako prikazali izročilo regije. Velika posebnost Notranjskega parka je namreč poleg ohranjene narave nesnovna kulturna dediščina večstoletnega prilagajanja ljudi na presihajočo naravo Cerkniškega jezera.

EXPO RRA2 EXPO RRA3

EXPO RRA1

 

 

Ohranjenost pokrajine, ki se je oblikovala skozi večno pretakanje vode in mehčanje kamna, je v Notranjskem parku na zavidljivi ravni. Je eden največjih biserov  Evrope. Srce parka predstavlja izjemno Cerkniško jezero. Tu se zadržuje 270 vrst ptic, dve tretjini vseh vrst slovenskih metuljev in dve tretjini vseh vrst dvoživk, ki živijo v Sloveniji. Tu je tudi osrednje območje življenja treh največjih evropskih zveri, zato srečanja med človekom in volkom ali medvedom oziroma risom niso nič nenavadnega.

Sandra Stermšek

Foto: Valter Leban

Ne spreglejte

Večgeneracijski družinski center v Cerknici odpira svoja vrata

Večgeneracijski družinski center v Cerknici v sredo 1. junija odpira svoja vrata v prostorih Galerije …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja