Obvestilo

EXPO Postojnska jama kras je odprl svoja vrata

V Parku Postojnske jame, v stavbi na začetku promenade, so po 111 letih želja in zamisli odprli največjo razstavo o krasu in Postojnski jami kot njegovem najbolj edinstvenemu pojavu.

Predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj je v svojem nagovoru izrazil veselje, da se danes uresničujejo sanje številnih upravljavcev in generacij, ki so si prizadevale za uresničitev te zamisli, a se je le-ta vedno odmikala v prihodnost.

EXPO Postojnska jama kras pomeni pomembno dopolnitev obstoječe ponudbe in nadgradnjo dosedanje interpretacije jame z novimi vsebinami, ki jih obiskovalci pri ogledu jame doslej niso spoznavali. Je največja stalna razstava o jami in kraških pojavih na svetu.

S pomočjo interaktivnih predstavitev bodo prikazane vsebine, ki pričajo o nastanku in izjemni zgodovini turističnega razvoja najbolj znane turistične jame na svetu. Obiskovalci kras in kraške pojave spoznavajo prek projekcij različnih vsebin na tridimenzionalni maketi ter odkrivajo posebnosti kraškega okolja in svetovne presežnike Postojnske jame na steni svetovne slave. V srcu razstave se obiskovalec virtualno spusti s površja v rove in dvorane Postojnske jame ter dobi občutek o razvejanosti največjega jamskega sistema.

Razstava bo zanimiva tako za obiskovalce, ki se s krasom in jamami srečujejo prvič, kot za strokovnjake. Posebna pozornost bo namenjena najmlajšim, ki jih bosta skozi razstavo interaktivno vodila človeška ribica in hrošč drobnovratnik.

Taki projekti so praviloma v javni lasti, posebnost razstave EXPO Postojnska jama kras pa je tudi v tem, da gre za zasebni projekt. Celotna vrednost investicije je bila tri milijone evrov,  večji del je bil financiran iz lastnih sredstev, delno, 229.400 evrov, pa iz sredstev projekta Jadranskega čezmejnega sodelovanja. (B. M. K.)

Fotografije v prilogi: Iztok Medja za Postojnsko jamo

Expo1 Expo2 Expo3 Expo4 Expo5 Expo6

 

 

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja