Obvestilo

Februarski priznanji letos raziskovalcema zgodovine Logatca

Branko Rupnik (na fotografiji levo)  in Bogdan Žerjal sta sinoči prejela Februarsko priznanje, ki ga Občina Logatec podeljuje za izjemne dosežke na področju kulture.

V Logatcu so tokrat že sedemindvajsetič podelili omenjena priznanja, slovesnost, namenjena tudi počastitvi slovenskega kulturnega praznika, pa je dodobra napolnila dvorano Narodnega doma.

Župan Berto Menard je v uvodnem nagovoru izpostavil pomen kulture kot vira motivacije za življenje. »Slovenci smo najtežje čase premagovali s pesmijo,« je med drugim dejal in spomnil na nedavno odprtje prenovljene Narodne galerije in potrebno prenovo logaškega Narodnega doma, na katero se v občini pripravljajo.

Kulturni program, ki so ga oblikovali klarinetisti logaške glasbene šole pod mentorstvom  Marjana Grdadolnika (na vodilni fotografiji) in  saksofonist se je prepletal z osrednjim delom prireditve,  podelitvijo Februarskih priznanj za izjemne dosežke na področju kulture. Letošnja prejemnika, Bogdan Žerjal in Branko Rupnik sicer delujeta na povsem različnih področjih, druži pa ju raziskovanje zgodovine Logatca. Nikoli ne mirujeta, ustvarjalna žilica ju vleče naprej, raziskovanje zgodovine domačega kraja pa jima pomeni navdih za vedno nove izzive.

Žerjal: »Začnite verjeti v svoje sanje.«

Bogdan Žerjal z Medvedjega Brda aktivno deluje na področju kulture že dlje časa, pred desetimi leti pa se je glede na potrebe in želje gledalcev in nadarjenih igralcev odločil prevzeti vodenje dramske skupine  Kulturno športnega društva Trate, za katero tudi sam piše komedije. V zadnjih desetih letih je napisal, režiral in igral v svojih delih z naslovi: Vikend na kmetiji, Extra show in Ti gostilna, ti. S pripravami na uprizoritve in izvedbami je v kraju ustvaril novo vzdušje, ki tako igralce kot krajane razveseljuje in motivira. Kljub službi, mladi družini in gradnji hiše je našel čas, da je polepšal kulturno življenje domačega kraja in občine Logatec ne samo skozi omenjene igre in stan-up nastope, ampak tudi skozi navihan način moderiranja kulturnega dela ene izmed največjih prireditev na logaškem – Kmečkega praznika na Medvedjem Brdu. Njegova gledališka ekipa je s predstavami doma in na gostovanjih zaslužna za dodano vrednost naše občine. »Začnite verjeti v svoje sanje in predvsem vase,« je ob prejemu priznanja med drugim dejal Žerjal.

Logaška zgodovina iztrgana pozabi

Branko Rupnik s Storževe domačije v Žibršah pripada že petemu rodu Rupnikov. Ob družini in službi na RTV Slovenija, kjer je zaposlen že od leta 1977 kot tehnik pri pripravi TV oddaj, veliko časa nameni svojemu hobiju, ki je domoznanstvo s poudarkom na zgodovini domačega kraja. Precejšen del svojega časa pa posveti tudi projektom, ki segajo na kulturno področje domačega kraja in občine.

Rupnik je eden izmed redkih po vojni rojenih domačinov, ki mu je blizu raziskovanje dogodkov v obeh vojnah na Logaškem. Njegovi zapisi o dogodkih in udeležencih le-teh temeljijo na doslednem in natančnem delu. Kot aktivni član Združenja borcev za vrednote NOB Logatec, se je posebej izkazal v zadnjih treh letih, ko je uspešno vodil in izpeljal številne projekte. V letu 2013 je pripravil besedilo za zgibanko ob 70. obletnici ustanovitve Logaškega bataljona. V letu 2014 je bil pobudnik izdaje Uredniškega osnutka Mileta Pavlina – Zgodovina NOB na Logaške. 5. maja, ko smo praznovali 70. obletnico osvoboditve izpod okupatorja, je tudi z njegovo veliko pomočjo ugledal luč sveta kot knjiga s prečiščenim in dopolnjenim besedilom. Poleg delovanja v okviru Združenja borcev pa je neizmeren pečat pustil tudi na drugih kulturnih področjih, saj je leta 2004 izdal zapiske Žibrše in Žibršani na prelomu tisočletij ter tako prispeval  k prepoznavnosti in kulturni dediščini svojega kraja. Zdaj se ni več bati pozabe, knjiga je na mnogih knjižnih policah, več izvodov tudi v Narodni in univerzitetni knjižnici.

Kulturni program letošnje slovesnosti so oblikovali klarinetisti logaške glasbene šole pod mentorstvom Marjana Grdadolnika (na vodilni fotografiji)  in

Blanka Markovič Kocen

Foto: Blaž Korenč

 

Februarska priznanja-VODILNA

Februarskapriznanja-Rupnik   Februarskapriznanja-Žerjav

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja